A Tudás jégtörője

2024.08.23. 09:32

Magyar diák is kitűzte a zászlót az Északi-sarkon

Augusztus 17-én elérte az Északi-sarkot az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű atomjégtörő. A Tudás jégtörője elnevezésű expedíció magyar résztvevője, Varga Levente, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium tanulója kitűzte az Északi-sarkon a nemzeti lobogót.

Teol.hu

A Tudás jégtörője elnevezésű expedíció magyar résztvevője, Varga Levente, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium tanulója kitűzte az Északi-sarkon a nemzeti lobogót

Varga Levente műholdas kapcsolaton át elmondta: hatalmas büszkeség töltötte el, amikor látta a magyar nemzeti zászlót lobogni az Északi-sarkon. „Életre szóló élmény volt eljutni a Föld legészakibb pontjára, az út során rengeteg új barátra tettem szert, nagyon jó és befogadó a társaság” – tette hozzá.

Az Északi-sark jegére szállva az atomjégtörő kapitánya, Ruszlan Szaszov elmondta, hogy az expedíció a terv szerint halad. Az immár ötödik alkalommal megrendezett Tudás jégtörője expedíció napra pontosan azon a napon érte el a sarkot, amikor 47 éve a világon első hajóként az Arktyika nevű szovjet atomjégtörő. (Korábban atomtengeralattjárók már jártak az Északi-sarkon). A kapitány a visszainduláskor azt is elmondta, hogy hazafelé útba ejtik a Ferenc József-földet, majd  augusztus 22-én érkezik vissza az expedíciót szállító atomjégtörő Murmanszkba.   

A Roszatom támogatásával megvalósult hetventagú Északi-sarki expedíció résztvevői az út során tudományos előadásokat hallgattak meg, kísérleteket végeztek és megismerkedtek a sarkvidék különleges flórájával és faunájával. Az orosz diákok mellett Bangladesből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Indiából, Irakból, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgíziából, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett fiatalok vettek részt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában