Az állatorvos válaszol

2024.08.05. 20:50

Megijed a kutyánk és furcsa illatot érzünk

Bennfentes témáról adott felvilágosítást dr. Jakab Ferenc állatorvos az állattartóknak: miért érzünk furcsa illatokat akkor, amikor megijed a kutyánk? Az állatorvos az úgynevezett bűzmirigy problémák okait tárja fel.

Brunner Mónika

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa ismertette, hogy milyen okai vannak az úgynevezett bűzmirigy problémáknak. Miért érzünk furcsa illatokat, ha megijed a kutyánk? 

kutya, állatorvos, betegség, bélféreg
megijed a kutya
A kutyák a szagok által információkat is közvetítenek a többi állat számára, gyakran előfordul, hogy ha megijednek, furcsa illatokat érzünk. Illusztráció: Shutterstock

Megijed a kutya 

Az állatorvos megkeresésünkre elmondta, hogy a végbél legvégső szakaszán, kutyákban és macskákban is, két oldalt egy páros mirigy található, amelyeknek kettős biológiai funkciója van: egyrészt az ürülék távozásakor síkosítják a végbélnyílást (ez segítséget jelent például a csont tartalmú kemény ürülék eltávozásában), másrészt a szagok által információkat is közvetítenek a többi állat számára. A végbélmirigyek ürülését általában a megfelelő keménységű széklet biztosítja, amely ürüléskor nyomást gyakorol a mirigyekre, így a váladék a széklettel együtt távozik. Az ürülés másik mechanizmusa a szociális kapcsolatok során valósul meg (ezért is fontos lehet a rendszeres sétáltatás, főleg az egyedül tartott kutyáknál); biztosan sokan tapasztalták már, hogy ha a kutya megijed, néha nagyon bűzös szag jelentkezik a környezetében. 

Lássuk át a problémát 

Dr. Jakab Ferenc állatorvos hozzátette, hogy probléma akkor szokott lenni, amikor a mirigy hosszú időn keresztül nem ürül, ilyenkor a pangó váladékban baktériumok szaporodnak el és gyulladás jelentkezhet. A gazda azt veszi észre, hogy az állat, kutya gyakran nyalja a végbél környékét, esetleg húzza a fenekét a földön („szánkázik”) – ez a viszketés, irritáció miatt van (sokszor, tévesen, ezt bélférgesség tünetének gondolják). Ha a mirigy kivezető nyílása eltömődik, akkor tályog alakulhat ki, amelyet egy fájdalmas duzzanat jelez, később ez szerencsés esetben spontán megnyílik és véres genny ürül belőle. Sajnos, főleg idősebb kutyáknál a mirigyek rákos elváltozása is előfordul.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában