A község közösségként ünnepelt

2024.08.19. 10:00

Megszegte az új kenyeret a polgármester

Jó község és jó közösség. Így jellemezte beszédében települését Salgó Ivett. Mőcsény polgármestere szombaton, Szent István király és az új kenyér ünnepén köszöntötte a helybelieket a kultúrház mellett felállított sátor színpadán.

Szeri Árpád

A helyi önkormányzat és a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) anyagi hozzájárulásával zajló rendezvényt megtisztelte jelenlétével Filamella Tibor, Kelemen Ferenc és Vincze Kálmán, azaz Izmény, Györe és Grábóc polgármestere is.

A község közösségként ünnepelt Mőcsényben
Salgó Ivett (jobb oldalon) és Teleki Jánosné szelte fel az új kenyeret, amit kisgyermekek kínáltak körbe Fotó: Szeri Viktória

Salgó Ivett egyebek mellett hangsúlyozta, hogy az összetartó közösség adja igazi erejét Mőcsénynek. – Méghozzá olyan, hittel párosuló erejét, ami átsegíthet bennünket nehézségeinken – húzta alá. Személyes köszönetét is tolmácsolta a helybelieknek, akiknek bizalmából immár második alkalommal lett a község vezetője. – Azt ígérhetem, amit korábban is: mindennapi, elkötelezett munkával kívánom szolgálni Mőcsényt és lakóit. A települést, annak fejlesztését, fejlődését úgy, hogy az eredménynek, a hozadéknak mindenki mielőbb részese legyen – jelentette ki.

Betlehem jelentése nem más, mint a kenyér háza 

A nemzetiszín szalaggal átkötött, két kilogrammos kenyeret dr. Nyúl Viktor római katolikus bátaszéki plébános áldotta meg. Beszédében egyebek mellett kitért arra, hogy mit is jelent a kenyér, mint a legjelentősebb táplálék az emberek számára. Vallás- és kultúrtörténeti érdekességgel is szolgált, amikor megjegyezte, hogy Jézus szülőhelye, Betlehem jelentése nem más, mint a kenyér háza. Felhívta a figyelmet az emberi kapcsolatok jelentőségére, az egymás iránti odafigyelés, a tisztelet és szeretet fontosságára. Végezetül egy újabb megszívlelendő tanácsot adott: a kenyér sokkal több annál, minthogy maradékait kidobjuk.

Konyhaművészeti élmény 

Az új kenyeret Salgó Ivett szegte meg, a szeletelésben Teleki Jánosné alpolgármester segédkezett. Az apróra vágott és kis kosarakba helyezett darabokat gyermekek kínálták körbe a nézőtéren. A közönség ezután az Izményi Székely Népi Együttes hagyományőrző táncos műsorának, majd a nótakirály Dudar Feri koncertjének tapsolhatott. Majd konyhaművészeti élmény következett, az önkormányzat minden helybelit díjmentesen vendégelt meg bőséges merítésű, ízletes sertéspörkölttel, amihez savanyúság és új kenyér is járt. Az ételt a felnőttek ugyancsak ingyenesen biztosított két korsó sörrel, a kiskorúak és az antialkoholisták korlátlanul rendelkezésre álló üdítővel öblíthették le.

A vacsora után DJ Deka és Miss Chrisstyn két órán keresztül szórakoztatta a nagyérdeműt fergeteges retró egyveleggel. Az eget beragyogó tűzijáték még mindig nem a zárást jelentette, hiszen végezetül színre lépett a Sanzon Band és hajnalig húzta a báli talpalávalót.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában