Német Nemzetiségi Napok

2024.08.18. 11:30

Sikerült rekordot felállítani Györköny nagyrendezvényén

Negyvenedik alkalommal rendezték meg Györkönyben a Nemzetiségi Napokat. De nemcsak a programsorozatnak van kerek évfordulója, hanem a német nemzetiségi önkormányzatnak is, amely 1994-ben az elsők között alakult.

Révészné Hanol Erzsébet

Büszkén őrzik és adják tovább sváb hagyományaikat a Györkönyben élők. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hétvégén már negyvenedik alkalommal rendezték meg a településen a Nemzetiségi Napokat. A kétnapos programsorozatot a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület és a Györkönyi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte a község önkormányzata és a Tolna Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával. 

Sikerült rekordot felállítani Györköny nagyrendezvényén
A Györkönyi Németségért díjat Rohn Mátyás és Brunn János vehette át Fotó: Molnár Gyula

A rendezvény minden elemében a sváb hagyományok köszöntek vissza. Pénteken kiállítás nyílt régi györkönyi házak fotóiból. Ennek alapját az adta, hogy a nyolcvanas évek közepén a Hazafias Népfront felhívására fényképek készültek a települések épületeiről. A megnyitó után Ruzsa Éva, a Tolna Vármegyei Levéltár igazgatója tartott előadást az önkormányzat présházában. A napot sváb táncház zárta a Glöckner János Német Nemzetiségi Tánccsoporttal és a Donau Krainer zenekarral.

Másnap már reggeltől sok szorgos kéz dolgozott azon, hogy magyar rekordot állíthasson fel a település. Az volt a cél, hogy egyszerre, egy helyen a legtöbbféle és legtöbb krumplis gombócot készítsék el. Ez hagyományos györkönyi étel, amit sokféleképpen készítenek. Lehet például levesbe, gombásan, szalonnásan, paprikaszószosan. A nemzetiségi napon tizenötféle ízesítéssel tálaltak fel több mint 1600 krumplis gombócot, így meglett a rekord. Természetesen nem veszett kárba a sok munka, a rendezvény résztvevőit vendégelték meg az étekkel.

A Nemzetiségi Napok részeként volt szabadulószoba német nemzetiségi témájú feladatokkal és hagyományőrző gyerekprogramok is. Megrendezték a Német Nemzetiségi Kórusok Találkozóját, amelyen a helyi Pincehegyi Cimborák és a Györkönyi Vegyeskar mellett németkéri és zombai kórus lépett fel. Az ezt követő német nemzetiségi műsorban a Ro­ger Schilling Zenekar, a györkönyi ovisok és iskolások tánccsoportja, a Glöckner János Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport, valamint a Vecsési Tánccsoport szórakoztatta a közönséget.

Idén először adták át a Györkönyi Németségért díjat. Az elismerést Rohn Mátyás és Brunn János vehette át. Volt még a programban bortúra a Pincehegyen, befejezésképpen pedig svábbál a SWAB zenekarral. – A Nemzetiségi Napok a német nemzetiségi önkormányzat ünnepe – fogalmazott Krausz Jánosné, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki az idei választásokon már nem indult, és harminc év után átadja a stafétát. A kezdeteket felidézve elmondta, hogy amikor a jogszabályok erre lehetőséget adtak, Györkönyben az elsők között alakult – akkori nevén – német kisebbségi önkormányzat, 1994-ben.

Célul tűzték ki a német hagyományok fel­elevenítését, a nyelvoktatás és a kulturális élet támogatását, tánccsoport, kórus működtetését, és egy évvel később megalakították a Györkönyi Hagyományőrző Egyesületet. A két szervezet kezdetek óta szoros együttműködésben dolgozik, és az önkormányzattal, valamint további intézményekkel, szervezetekkel is jó kapcsolatot tartanak fenn. Az egyik legnagyobb vállalás az volt a német nemzetiségi önkormányzat életében, amikor 2018 szeptemberétől átvették a falu iskolájának fenntartását. Az idő igazolta a döntés helyességét, a váltás sok előnnyel járt az intézmény számára. Az iskolaépület évről évre haladva teljeskörűen megújult, korszerűsödött.

Ez év szeptemberétől 145 diák kezdi ott a tanévet, és vesz részt a német nemzetiségi oktatásban. Krausz Jánosné bízik benne, hogy a német nemzetiségi önkormányzat új testülete tovább viszi az elkezdett a munkát, és az októbertől bekerülő fiatal tagok új impulzusokat hoznak. A hagyományok őrzése mellett pedig összetartásra, együttműködésre biztatja őket.

A hagyományőrző egyesület kapcsán kiemelte, hogy az alapítást követően a tánccsoport és a kórus megszervezése volt az elsődleges feladat. Ez gördülékenyen ment, 1996 decemberében megalakult a német nemzetiségi ifjúsági tánccsoport, 1997 februárban pedig elkezdte próbáit a vegyes kórus is. A rendezvények helyszínéül szolgáló Teleházat 1998 decemberében adták át. Jelent meg kétnyelvű szakácskönyvük györkönyi receptekkel és a falu viseletét bemutató kiadványuk is.

A település rendezvényeinek állandó résztvevőivé váltak az egyesület csoportjai, de a környező településeken, az ország távolabbi pontjain, sőt, Európa több országában is bemutatkoztak. Györköny és Eckartsweier partnerkapcsolata révén jó kapcsolat alakult ki a német testvérváros egyesületével is. A Györkönyi Hagyományőrző Egyesület munkáját megyei szinten is elismerték, 2021-ben az „Év Tolna megyei civil szervezete” kitüntetéssel díjazták.

Az összeállítás megjelenését a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület támogatta. A cikket Hanol Erzsébet írta. A fotókat Molnár Gyula készítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában