Ünnepi esemény

2024.08.18. 14:19

Székelykaput avattak Szekszárdon

A Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Közösségi Háza augusztus tizenhetedikén, szombaton ünnepi eseménynek adott otthont. Székelykaput is avattak. Szegedi Dezsőné az egyesület elnöke beszédében elhangzott, hogy tudomása szerint ez az első székelykapu Szekszárd városában. Időkapszulát helyeztek a székelykapu szögletébe.

Brunner Mónika

A szekszárdi Újvárosi templomban zászlós bevonulással érkeztek a székelyek szombat délelőtt, a szentmisével pedig elkezdődött a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete által kezdeményezett székelykapu felavatásának ünnepsége. Székelykaput avattak Szekszárdon. 

Székelykapu avatás a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Közösségi házánál című esemény
Újvárosi templom, Szekszárd, ünnepi szentmise, 2024. 08. 17. 
Székelykaput avattak Szekszárdon
A szekszárdi Újvárosi templomban ünnepi szentmisét tartottak a székelykapu felavatásának alkalmából augusztus tizenhetedikén, szombat délelőtt, a székelyek zászlókkal érkeztek
Fotó: Makovics Kornél

Székelykaput avattak

A szentmise után a székelyek zászlóikkal átvonultak a szekszárdi, az Újvárosi templomhoz közeli Közösségi Házhoz, a székelykapu felavatásának ünnepségére. Boros Tiborné a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete elnökségi tagja köszöntötte a vendégeket, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, Gyurkovics Jánost, Szekszárd alpolgármesterét, Gréczy-Félegyházi Gyöngyvért, Szekszárd közgyűlésének tagját-képviselőt, Csibi Krisztinát, a Magyarság Háza igazgatóját, Dr. László Esztert, az Országos Bukovinai Szövetség elnökét, Ferenc Vilmost, a Szekszárdi Civil Kerekesztaltól, Ladányi Rolandot, a szekszárdi Vagyonkezelő ügyvezető igazgató-helyettesét, Ferenc Istvánt, a székely kapu faragóját, Szegedi Dezsőnét, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnökét, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének megjelent elnökségi tagjait, a testvér egyesületek képviselőit, és az adakozókat, akik hozzájárultak a székelykapu létrejöttéhez. 

Székelykapu avatás a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Közösségi házánál
2024. 08. 17. 
Székelykaput avattak Szekszárdon
Boros Tiborné, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnökségi tagja köszöntötte a vendégeket, a rendezvény műsorvezetői feladatait is ellátta 
Fotó: Makovics Kornél

Hadik András-díj 

A székelykapu felavatásán egy különleges eseménynek, a Hadik András-díj átadásának is helyet adtak. A Hadik András-díjat 2021-ben alapította az egyesület. Az emlékplakettet Adorjáni Endre szobrász készítette. Az egyesület tízéves évfordulóján öten kapták meg az elismerést, amelyet szombaton ünnepélyesen adtak át a következő díjazottnak, Smid Lajosnénak. Smid Lajosné Eta 2016 óta az egyesület tagja, az egyik legaktívabb, 2017 óta pénztárosuk. Munkája sokrétű, megbízható és mindenhol ott van, ahol a munka. Szorgalmas, jól alkalmazkodik a közösséghez, nagyon jók az emberi kapcsolatai. Társaival szemben figyelmes, előzékeny és szolgálatkész. Az egyesületi rendezvények előkészületeiben aktívan kiveszi részét. Rendezvényeiken igyekszik mindig a jó hangulatot biztosítani. A Hadik András-díjat Szegedi Dezsőné elnök adta át Smid Lajosnénak. 

Székelykapu avatás a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Közösségi házánál
2024. 08. 17.
A Hadik András-díjat Szegedi Dezsőné a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnöke (balra) adta át Smid Lajosnénak
Fotó: Makovics Kornél

Megkapaszkodtak Szekszárdon 

A Hadik András-díj átadása után Szegedi Dezsőné, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnöke köszöntött mindenkit, majd megnyitotta a rendezvényt. Elhangzott tőle, hogy közös összefogással sok ember, néhány vállalkozó és tagjaik adományaiból megvalósították régen dédelgetett álmukat, a székelykaput. Potápi Árpád János államtitkár ünnepi beszédében elhangzott, hogy a szekszárdi székelykapu is jelzi azt, hogy a bukovinai és erdélyi székelyek megkapaszkodtak Szekszárdon, a szekszárdi emberek közösségének a tagjaivá váltak Ez egy olyan közösség, amely immár nem csak a vármegye különböző településein él, hanem Szekszárdon is meghatározó népcsoport. Ismertette, hogy a bukovinai székelyek Tolna, Tolna-Mözs, Hőgyész, Komló, Mohács, illetve a szerb határ közötti területen élnek három vármegyében, Tolnában, Baranyában és Bács-Kiskunban, illetve Érden és Érd környékén, Pest vármegyében. Hozzátette: 1945 óta próbálják megőrizni azokat az értékeket, hagyományokat, szokásokat, amelyek a bukovinai székely népcsoportot jellemzik. A kapu sok mindent kifejez, jelkép, nemcsak egy nagyon szép alkotás, hanem egy olyan szimbólum is, ami a székelységre jellemző, és összeköti őket, de összeköti a tereket is, és egyben el is választja, tette hozzá Potápi Árpád János. 

Székelykapu avatás a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Közösségi házánál
2024. 08. 17.
Potápi Árpád János államtitkár megtartotta ünnepi beszédét, amelyben elhangzott, hogy a szekszárdi székelykapu is jelzi azt, hogy a bukovinai és erdélyi székelyek megkapaszkodtak Szekszárdon
Fotó: Makovics Kornél

A székelyek szekszárdi szíve 

Gyurkovics János alpolgármester is ünnepi beszédet mondott, amelyben elhangzott, hogy a határok elválaszthatnak, de közös múltunk összeköt minket. 

– Ma egy olyan különleges esemény tanúi vagyunk, amely nem csupán egy új kapu felállítását jelenti, hanem a Székelyföld szívének és lelkének ünneplését is. A kapu nem csupán egy fizikai határt átlépő keretet képvisel, ez az új kapu a közösségeink összetartozásának, erősségének, és hagyományaink iránti tiszteletünknek is a szimbóluma. A székelyek népe mindig is bátor és büszke volt kihívásokkal teli történelmük ellenére, és megőrizték kultúrájukat és értékeiket. Az új kapu, melyet ma avatunk, egy új lehetőséget is kínál, hogy bemutassák, mit képviselnek. Mindenki, aki átlép ezen a kapun, a székely kultúra a hagyományok és szellemiség szekszárdi szívébe lép – mondta többek közt Gyurkovics János. Ezután dr. László Eszter, az Országos Bukovinai Szövetség elnökének beszédében elhangzott, hogy a székelykapu a hit és a szeretet fő képviselője, nincs két egyforma belőle, annak ellenére, hogy az alapelemeik egyeznek, mindegyik más. A szekszárdi kapu is más, mint bárhol máshol, a székelykapu beszél, mond, üzen. 

Kisdorogi ács faragta a kaput 

A kaput Ferenc István faragta, aki Kisdorogon él, ácsként dolgozik. A kapufaragást önszorgalomból sajátította el. Az 1900-as évek első felének székely kapu motívumkincsét kelti életre az általa elkészített alkotásokon. Számos darab került ki a kezei közül, a szekszárdi a kilencedik székelykapu, amit készített. Felirata így szól: „Áldás a belépőre, béke a kimenőre". A kapu egyik fenti szögletébe időkapszulát helyeztek el az utókor számára, ide helyezték az adományozók nevét, és adományaik összegét, valamint Szekszárd város közgyűlésének gazdasági és városfejlesztési bizottságának a székelykapu építési ügyében kiadott 2024 februári határozatát. A székelykaput a szentmisét mondó Bartha Zsolt atya áldotta meg. A nemzeti szalagot is átvágták az esemény végén. Bukovinai népdalcsokrot adott elő a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Maroknyi Székely Népdalköre. Sebestyén István, a népművészet mestere verset mondott. Székely táncokat is előadtak. A jelenlévők az ünnepi esemény végén elénekelték a székely himnuszt. 

Székelykapu avatás a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének Közösségi házánál
2024. 08. 17.
Az államtitkár átvágta a nemzeti szalagot a székely egyesületek vezetőivel: Dr. László Eszter az Országos Bukovinai Szövetség elnöke (balra), középen Potápi Árpád János államtitkár, mellette Szegedi Dezsőné, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnöke 
Fotó: Makovics Kornél

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában