Minden társadalmi réteget érint

2024.08.19. 07:00

Tuberkulózis kórokozója: tbc oltás, gümőkór

A tbc, azaz a tuberkulózis, más néven gümőkór leggyakrabban a tüdőt károsítja. A tuberkulózis kórokozója a Mycobacterium tuberculosis baktérium. Míg az országban egyre több a tbc-s beteg, Tolna vármegyében általunk megkérdezett háziorvos praxisában még nem találkozott tbc-s beteggel.

Brunner Mónika

Egyre több a tbc beteg az országban. Amíg ez korábban a szegények betegsége volt, addigra most már minden társadalmi réteget érint. Szakértők szerint a koronavírus-járvány idején sokan nem jutottak el a kötelező szűrésekre, de az orosz-ukrán háború kitörése is kedvezett a betegség terjedésének. Ráadásul, vannak olyan – hazai turisták által kedvelt – földrajzi régiók, ahol akár a piacon is megfertőződhetünk. Joggal tehetjük fel a kérdést magunknak: elkaptam a tbc-t? Nos, a tuberkulózis kórokozója a Mycobacterium tuberculosis baktérium. Szabó Gábor bogyiszlói háziorvos, foglalkozásegészségügyi szakorvos lapunknak elmondta, hogy a praxisában még nem találkozott tbc-s beteggel.

tbc népbetegség tolna vármegye szekszárd tuberkulózis
tuberkulózis kórokozója Mycobacterium tuberculosis baktérium
A tuberkulózis, más néven tbc népbetegség, a tuberkulózis kórokozója a Mycobacterium tuberculosis baktérium 
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Tuberkulózis kórokozója ránk is veszélyes 

Szabó Gábor háziorvos ismertette, hogy a tuberkulózis (tbc), más néven gümőkór, amelyet annak idején morbus hungaricusnak, magyar betegségnek is neveztek, még a múlt század elején népbetegség, nagyon súlyos lefolyású kór volt, amely gyakori esetben vezetett halálhoz. Szerencsére manapság már rendelkezésre állnak olyan antibiotikumos készítmények, amelyekkel felgyógyulhatunk a tbc-ből, ám a betegeknek hosszan tartó kezelésre kell felkészülni, amely akár súlyos mellékhatásokkal is járhat. 

Tuberkolózis Magyarországon

A tbc betegség esetén is igaz, hogy jobb megelőzni, mint elkapni a betegséget, épp ezért fontos a tbc oltás, azaz azok az oltások, amelyek megelőzik a tbc-megbetegedéseket. 

– A magyar népesség állapota a múlt század óta jelentősen javult, mert a védőoltási protokollok miatt kikoptak az olyan betegségek, mint a tbc. A magyar oltási sémában már az újszülöttek megkapják a tbc elleni vakcinációt, elmondható, hogy az oltási protokoll tekintetében az élen járunk – mondta Szabó Gábor. Mint ismert, az úgynevezett BCG oltás a csecsemőket és kisgyerekeket védi meg a mycobaktérium, a tbc kórokozója okozta gennyes agyhártyagyulladástól és az egész testre kiterjedő tbc-től. 

Szabó Gábor hozzátette, hogy úgynevezett csökkent immunitású személyeknél ütheti fel fejét könnyen a tbc (például hajléktalanoknál), és sajnos minden tbc-s beteg egyben hordozó is, tehát terjeszti a betegséget. Ismertette, hogy hazánkban a tbc tekintetében veszélyt jelentenek a világban dúló háborúk és a nemzetközi migráció, hiszen gyakori, hogy más országokban nem veszik olyan szigorúan az oltási protokollt. 

A tbc tünetei 

Szabó Gábor elmondta, hogy a tbc-s betegek általában jelentős súlyveszteséget, gyengeséget, étvágytalanságot, nehézlégzést, elhúzódó köhögést tapasztalnak. Háziorvoshoz, pulmonológushoz kell fordulniuk. Célszerű rendszeresen tüdőszűrésre is járni, amely negyven év felett ingyenes, beutaló sem kell hozzá. Negyven éves életkor alatt a tüdőszűréshez szükséges háziorvosi vagy üzemorvosi beutaló, ilyen esetekben a tüdőszűrés díja ezerhétszáz forint. Szabó Gábor hozzátette, hogy az állattenyésztésben, például szarvasmarhatelepeken dolgozók számára jelent komoly veszélyforrást a tbc, ezen dolgozók számára kötelező a tüdőszűrés.  

Közegészségügyi probléma

Néhány éve számoltunk be arról, hogy a tuberkolózis továbbra is fontos közegészségügyi probléma Európában is. Idén jelentették be, hogy magyar kutatók tbc - diagnózist állítanak fel mesterséges intelligenciával. Sajnos továbbra is igaz, hogy ma könnyebben tör utat egy járvány, mint régen. Mintegy fél évszázada tbc-vel fertőzött tengerimalacokat loptak a megyei kórház kísérleti telepéről. 

Tbc tünetei és kezelése

Mi a tbc, mi okozza a tbc-t, hogyan fertőz a tbc? A tuberkolózist, más néven gümőkórt tehát a Mycobacterium tuberculosis baktériumok okozza, a lappangó tbc az, mikor a tbc-kórokozók a beteg szervezetében élnek, de nem teszik beteggé. A betegség általános tünetei között szerepel 1. a fogyás, 2. a hőemelkedés, 3 az éjszakai izzadás , 4. az étvágytalanság, 5. a fáradékonyság érzése és 6. a meghűlés. Gyakori a betegség nem csak a  hajléktalanok, a bevándorlók, de az alkoholisták, az egészségügyi dolgozók, a zárt közösségben élők között és természetesen az orvosi ellátást nélkülöző területeken, háborús térségekben. 

 

Hogyan fertőz a tbc? 

Ne higgyünk azoknak, akik azt mondják, hogy nem fertőző a tbc. A tuberkulózis kórokozója elsősorban cseppfertőzéssel terjed, például köhögéssel, vagy ha valaki közvetlen közelről beszél hozzánk, és a nyála átkerül a bőrünkre. Sajnos, fertőzött tárgyakról, ételekről is elkaphatjuk, valamint szexuális úton is terjedhet. A tbc fajtái közt van bőr tbc, csont tbc, amely a mellkas, ágyéki csigolyákon, térdben, csípőben található, van nemi szervi tbc, központi idegrendszer tbc, gyomor és bélrendszert érintő tbc, mellékvese tbc, fej-nyaktáji tbc, szív tbc, valamint ismert a tbc húgyúti formája is.

A tuberkolózis gyógyítása 

A tbc-t elsősorban általában gyógyszerekkel, speciális antibiotikumokkal kezelik, a kezelés időtartama akár hónapig is tarthat. A témával foglalkozó szakmai odalak szerint napjainkban inkább a gyógyszeres kezeléseket alkalmazzák, a tbc-s beteg műtétjére nincs igazán szükség. Minél korábban kezdik el a tbc-s beteg kezelését, annál nagyobb az esélye a gyógyulásra. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában