Évnyitó a szekszárdi egyetemi karon

2024.09.02. 14:00

A vármegye és a város is köszöntötte a kar hallgatóit (galéria)

Az elnökség bevonulásával kezdődött meg hétfőn délelőtt a tanévnyitó ünnepség Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. A tanévnyitó ünnepség Varga Bálint zongoraművész előadásával kezdődött, egy Bach művet adott elő.

Mauthner Ilona

A Himnusz elhangzása után elsőként Orbán Attila, a Tolna Vármegye Önkormányzat alelnöke köszöntötte a diákokat. Mint mondta, korábban is több alkalommal előfordult már, hogy tanévnyitó ünnepség részese lehetett.

Tanévnyitó ünnepség volt hétfőn a pécsi egyetem szekszárdi karán, Orbán Attila, prof. dr. Szécsi Gábor és Gyurkovics János részvételével
Tanévnyitó ünnepség volt hétfőn a pécsi egyetem szekszárdi karán, Orbán Attila, prof. dr. Szécsi Gábor és Gyurkovics János részvételével
Fotó: Makovics  Kornél / Forrás:  Forrás: Tolnai Népújság

Tanévnyitó ünnepség: a vármegye alelnöke is köszöntötte a megjelenteket

Az alelnök elmondta, az önkormányzatnak szövetségesekre van szüksége, és ebben jó partnert lát az egyetemi karon tanuló, illetve dolgozó fiatalokban. Bízik benne, hogy a hallgatók közül sokan ebben a vármegyében találják meg a boldogságukat, itt alapítanak családot. A tanévnyitó ünnepség mindig felemelő az érintetteknek, hiszen az oktatás fontosságára fókuszál. Azok a népek tudnak fennmaradni, akik szövetségeseket találnak. A vármegye és az egyetemi kar jó szövetségesei egymásnak, sok közös szándékuk van, melyekkel kötődni tudnak egymáshoz – mondta az előadó. 

Orbán Attila bölcsességet, alázatot, szorgalmat, elégedettséget, hálás szívet és jó együttműködést kívánt a diákoknak, tanároknak.

Szekszárd polgáraivá válnak pár évre

Gyurkovics János, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestereként köszöntötte a hallgatókat. Mint mondta, pár hete még a végzős diákokat búcsúztatták, a nyár hamar elillant, újból élettel telt meg a kampusz. 

Lassan fél évszázados az intézmény, és ez idő alatt nagyon sok változáson ment át. Sok kihívással kellett megküzdenie az oktató gárdának is. Az alpolgármester köszöntötte az első éves hallgatókat is. Mint mondta, Szekszárd polgáraivá válnak pár évre és azt kívánta, találjanak ez idő alatt tartalmas emberi kapcsolatokat.

Átalakulóban van a világ, mondta a dékán

– A digitális kultúra átalakította a világunkat – mondta prof. dr. Szécsi Gábor, a szekszárdi kar dékánja –, és ez átírta a tudásról, vallásról, művészetről, emberi kapcsolatainkról alkotott képünket. Újrateremt bennünket. Hibrid kultúrában élünk, melynek része a valóság mellett a virtuális világ is. Újragondoltatja velünk a tudásról, tanulásról alkotott eddigi tételeinket. Ezért újra kell gondolni az egyetem feladatát is – mondta a dékán. – A tudás, az ismeretek átadása, a gondolkodás képessége a feladat, vagyis értelmiségnevelő műhelyként kell az intézményre tekinteni. Meg kell tanítani a diákoknak az empátiát, a nyitottságot, a kreativitást, a bátor gondolkodás képességét, illetve az életen át tartó tanulás akarását.

A dékán is köszöntötte az elsőéveseket, azt kívánta nekik, legyen minél több kellemes élményük az itt töltött évek alatt. Majd hivatalosan is megnyitotta a tanévet.

Jubileumi emléklapot hatan kaptak idén

A köszöntő beszédek után jubileumi emléklapot adományoztak azoknak, akik több mint 20 éve hozzájárulnak az intézmény sikeréhez. Így Jubileumi Emléklapot vett át dr. Boronkai Dóra egyetemi docens, intézetigazgató, Nyemcsokné Kárpáti Katalin tanító, főigazgató-helyettes, akinek gratuláltak az Év Vezetőpedagógusa kitüntetéshez is. Emléklapot kapott még Máthé Melinda dékáni asszisztens, Bucsányiné Gréczy Gabriella tanító, főigazgató, dr. Bajner Mária főiskolai tanár és dr. Bús Imre főiskolai tanár.

Fogadalmat tettek az elsőévesek

Ezt követte az elsőéves hallgatók fogadalomtétele, majd a kari hagyomány szerint az egyetemi polgárrá fogadás szertartása következett. Prof. dr. Szécsi Gábor dékán és Gyurkovics János alpolgármester kézfogással üdvözölte az elsőévesek képviselőjét, Pazdora Vivient, a Hallgatói Önkormányzat elnökét. A Szózat eléneklésével zárult az tanévnyitó ünnepség.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában