Válságba került a hazai méhészet

2024.09.01. 11:30

Az értékesítés okoz gondot az idén a méhészeknek

Nehéz szezont zárnak a méhészek. Most nem is annyira a méz mennyiségével van gond, hanem az értékesítés okoz nehézséget az alacsony árak miatt.

Mauthner Ilona

Nem kényeztette el idén sem a természet a méhészeket. Bár nem volt látványos fagy akácvirágzás idején, ennek ellenére közepesre sikerült mézet kellett pörgetnie a legtöbb méhésznek. A repce még úgy-ahogy hozta a formáját, a hársfák virágzása jobban sikerült, főleg annak, aki vállalta a drága üzemanyag ellenére is a vándorlást. A napraforgó pedig igazán szépen mézelt az idén. Az értékesítés okoz gondot most.

Értékesítés okoz gondot most a piacon, mondta Nagyernyei Attila szedresi méhész
Értékesítés okoz gondot most a piacon, mondta Nagyernyei Attila szedresi méhész.Fotó: Makovics  Kornél

Értékesítés okoz gondot a méhészeknek

Összességében lenne mit eladni, ha lenne ára a méznek, mondta Nagyernyei Attila szedresi méhész. Jelenleg a nagybani felvásárlás hordós kiszerelésben nagyon alacsony árakat kínál, a vegyes virágméz kilójáért csak 620-650 forintot, az akácmézért 1200 forintot adnak a felvásárlók.

Ebből adódik, hogy egyre több méhész próbálja meg más úton értékesíteni a mézét, és egyre többen járnak ki a helyi piacokra. Szekszárdon például jelenleg 8-9 méhész árul, sokszor egymás alá mennek le az árakkal. Mindenki szeretne megélni, ez érthető is, csak így egymásnak „tesznek keresztbe", mondta a vármegyei egyesület volt elnöke.

Válságban van a hazai méhészet

De mi ennek az oka? Negyvenezer tonna méz érkezett Ukrajnából olcsón, és a kínai méznek nevezett termék is folyamatosan bekerül a piacra.

Nem beszélve arról, hogy sajnos kevés pénzük van a vásárlóknak, és csak azok költenek mézre, gyümölcsre, vitaminokra, akik megengedhetik maguknak.

Sok az elkeseredett méhész, mondta Nagyernyei Attila, aki szerint sokan végleg felszámolják a méhészetüket, vagy csökkentik a kaptáraik számát. A költségeik ugyanis nőnek, a bevételeik meg csökkennek.

Bár még nagyon melegek a napok, de nyakunkon az ősz, idén pörgetni már nem fognak a méhészek, de tennivaló van a kaptárak körül. A meleg időben a méhek napközben kirepülnek, még meglátogatják a mezei vadvirágokat, az így gyűjtött nektárt télen fel is élik.

A méhészeknek a záró kezelésekre is készülniük kell, az atka elleni védekezést is el kell végezniük.

Újra vámmal érkezhet hazánkba az ukrán méz

Meghaladta az ukrán import méz mennyisége az autonóm kereskedelem liberalizációs intézkedésekben előírt több mint 44 ezer tonnás uniós kvótát, így az Európai Bizottságnak két hete van megindítani azt a folyamatot, amelynek következtében ismételten csak vám – 17 százalékos – megfizetése mellett érkezhet méz Ukrajnából az Európai Unióba. Az évente 10-20 ezer tonna mézet Nyugat-Európába exportáló magyar méhészet számára kulcskérdés, hogy az ottani piaci lehetőségeink javuljanak, mivel az oda Európán kívülről érkező rendkívül alacsony árfekvésű méz beszűkítette a külpiaci értékesítési lehetőségeket és leszorította a hazai árakat.

A csodálatos méz jótékony hatásai

A méznek nagyon sok változata ismert, és mindegyik áldásos hatással bír az egészségre nézve. A mézek antioxidánsokban bővelkednek. Ezeket az édes folyadékokat méhek készítik a növények nektárjaiból. Valójában tiszta cukrok, de a bennük lévő hatóanyagok teszik mégis értékessé őket, nem véletlen, hogy a megfázásos időszakokban sokan nyúlnak például a mézes teák után.

Az akácméz A-, C- és E-vitamint, flavonoidokat, esszenciális zsírt és aminosavakat tartalmaz. Az akácméznek máj- és vesevédő hatása is ismert. Sebgyógyító tulajdonságát is kimutatták, enyhíti a torokgyulladást és a bélhurut kellemetlen tüneteit. A hársméz természetes nyugtató, köhögéscsillapító és görcsoldó hatása ismert, de idegesség, álmatlanság ellen is jó. A napraforgóméz vizelethajtó, izzasztó és lázcsillapító hatású, természetes gyulladáscsökkentőként, fertőtlenítőként is beválik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában