Szeretettel fogadták

2024.09.03. 17:30

Sikerült egyezségre jutni, gond nélkül elkezdte az első osztályt Zsejke

Eredményre vezettek az egyeztetések. Ötven társával együtt Zsejke is elkezdte az első osztályt a Paksi Bezerédj Általános Iskolában.

Révészné Hanol Erzsébet

A korábbi hírekkel ellentétben ötven társával együtt elkezdhette az első osztályt a Paksi Bezerédj Általános Iskolában az a kerekesszékes kislány, akiről múlt héten még több helyen az jelent meg, hogy az intézmény nem fogadja. Zsejke azonban ott volt a hétfői tanévnyitón, melyet követően Kovácsné Pál Krisztina igazgató elmondta, hogy szeretettel fogadták a kislányt, akárcsak a többi elsőst.

Zsejke ötven társával együtt kezdte az első osztályt a Paksi Bezerédj Általános Iskolában
Zsejke ötven társával együtt kezdte az első osztályt a Paksi Bezerédj Általános Iskolában
Fotó: Molnár Gyula

Zsejke beíratása szakértői vélemény alapján történt

A történet előzménye, hogy a mozgássérült kislány iskolai beíratása egy 2022 decemberében kiállított szakértői vélemény alapján történt, úgy, hogy az intézménykijelölést megelőzően nem volt előzetes egyeztetés az érintett intézménnyel és annak fenntartójával arról, hogy biztosítható-e a férőhely és a mozgásszervi fogyatékosság mértékének megfelelő ellátás a tanuló számára a szülő által választott intézményben. A köznevelési intézmény szakmai alapdokumentumában szerepel a mozgásszervi fogyatékossággal élők nevelése-oktatása, de a fogyatékosságnak több típusa van, amely a szakmai alapdokumentumban nem jeleníthető meg.

A beíratást követően a Szekszárdi Tankerületi Központ részéről megállapították, hogy az iskolába érkező kerekesszékes tanuló számára az épület adottságai nem teszik lehetővé, hogy a gyermek minden iskolai szolgáltatáshoz hozzáférjen. Gerzsei Péter, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója ekkor felkért egy okleveles környezettervező rehabilitációs szakértőt, vizsgálja meg, hogyan lehet akadálymentessé tenni a Paksi Bezerédj Általános Iskolát, illetve vizsgálja meg a másik két, a tankerület fenntartásában lévő paksi iskolát az akadálymentes feltételek maradéktalan biztosítása szempontjából.

Eredményre vezetett az egyeztetés

A szakértői vélemények megismerése után a tankerület 2024 júliusában tájékoztatta a szülőket, hogy a jogszabályi előírások szerinti feltételek a Paksi Bezerédj Általános Iskolában nem, kizárólag a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában biztosíthatóak. A szakértői véleményekből kiderül továbbá, hogy a Paksi Bezerédj Általános Iskola esetében az osztálytermek, a szaktantermek, a tornaterem különböző épületekben találhatóak, rengeteg a lépcső, szűkek a lépcsőházak, az ebédlő az iskolán kívül helyezkedik el. Emiatt, valamint a tűzvédelmi előírások miatt az iskola jogszabályi előírások szerinti akadálymentesítése nem megoldható, az esetleges átalakítások hátrányosan befolyásolnák az ott tanuló gyermekek iskolai körülményeit.

A Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában ugyanakkor az épület elhagyása nélkül is elérhető minden szolgáltatás. A szakértő által megállapított akadálymentesítési hiányosságokat a nyár folyamán a tankerület javíttatta. Idén júliusban személyes találkozás, majd augusztusban több levélváltás is történt a tankerület és a szülők között, 2024. augusztus 28-án pedig Gerzsei Péter személyes egyeztetésre hívta a kislány szüleit, amelyre múlt hét pénteken sor került.

A Paksi Bezerédj Általános Iskolában tartott egyeztetés során a résztvevők bejárták az iskola épületeit és az ebédlőhöz vezető utat. Az igazgatónő tájékoztatást adott az iskolai programokról, a tanulók mindennapjairól. Az ezt követő megbeszélésen a szülők megismerhették, mi változott a nyár folyamán a mostanra maradéktalanul akadálymentesített II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A konstruktív, személyes egyeztetés végül megegyezéssel zárult. A szülők ezen információk birtokában is a Paksi Bezerédj Általános Iskola mellett döntöttek. Elfogadták, hogy az épületek csak korlátozott mértékben akadálymentesíthetőek. Az a megnyugtató válasz született, hogy a kislány segítséggel tud majd közlekedni az épületben, az udvaron, és el tud jutni az ebédlőhöz. A Tankerületi Központ vállalta, hogy gyorsan elvégzi azokat az átalakításokat, amelyek könnyebbé teszik az iskolában való közlekedést, biztosítják a hozzáférést minden iskolai tevékenységhez, valamint engedélyezi egy pedagógiai asszisztens alkalmazását, aki a kislánynak állandó segítséget fog biztosítani.

Az előttük álló feladatokra koncentrálnak

Beszéltünk a kislány édesanyjával, aki annyit mondott, hogy Zsejke elkezdte az iskolát a Paksi Bezerédj Általános Iskola diákjaként a német nemzetiségi csoportban. Ennél többet azonban nem kívánt hozzátenni, mert most az előttük álló feladatokra szeretnének koncentrálni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában