Emléknap

2 órája

Solymár Imréről emlékeztek meg Bonyhádon

A bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtárban emlékeztek meg névadójukról szeptember 18-án - a neves közgazdászról és helytörténészről, Solymár Imréről. A tavalyi évben elindított hagyományt folytatva idén is változatos programokkal készültek a könyvtár munkatársai, hiszen Solymár Imre születésnapja szeptember 22-ére esik.

Farkas Eszter

Az emléknap célja nemcsak Solymár Imre munkásságának felidézése volt, hanem a helytörténeti kutatások iránti érdeklődés felkeltése is – tudtuk meg a szervezőtől Asztalosné Illés Tamara, könyvtárostól.

Solymár Imréről emlékeztek meg Bonyhádon
Solymár Imréről emlékeztek meg Bonyhádon, az esemény fénypontja a késő délután kezdődő előadás volt. Fotó: Farkas Eszter

Az emléknap keretében a látogatók egész nap kitölthettek egy kvízt, amely Solymár Imre életével és munkájával kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. A kvízt mind online, mind pedig személyesen a könyvtárban is ki lehetett tölteni, és a résztvevők segítséget kaptak a könyvtár honlapján elérhető életrajzból. A helyes válaszokat beküldők között nyereményeket sorsoltak ki, így nemcsak a tudás, hanem az aktív részvétel is jutalmat érdemelt.

Délelőtt a TMSZC Perczel Mór Technikum és Kollégium 11. A osztályos diákjai egy játékos könyvtári órán vettek részt. A diákok először megtekintették az emlékszobákat, ahol közelebbről is megismerhették Solymár Imre életét és helyi közösségért végzett munkáját. Ezt követően kitöltötték a Solymár-kvízt, majd egy izgalmas csapatversenyen mérhették össze frissen szerzett tudásukat. A leggyorsabban és legügyesebben teljesítő csapat jutalomban részesült, amely tovább fokozta a verseny szellemiségét és az együttműködés örömét.

A diákok egy izgalmas csapatversenyen mérhették össze frissen szerzett tudásukat  Fotó: Farkas Eszter

Solymár Imre életét mutatta be az előadás

Az esemény fénypontja a késő délután kezdődő előadás volt, amelyet Asztalos Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Vármegyei Levéltárának igazgatóhelyettese tartott. Előadásának címe: A helytörténeti kutatás múltja, jelene és jövője – Solymár Imre munkássága nyomán. Az előadás során a hallgatóság betekintést nyerhetett a helytörténeti kutatások folyamatába, megtudhatták, hogyan érdemes elindulni egy ilyen kutatás során, milyen forrásokat érdemes felkeresni és hol találhatók elérhető anyagok akár személyesen, akár online. Az előadás különös figyelmet szentelt Solymár Imre módszereinek és annak, hogy milyen anyagokat hagyott hátra, amelyek ma is hozzáférhetők a levéltárban.

Az emléknapon a Solymár-család több tagja, valamint egykori barátai és ismerősei is tiszteletüket tették, ezzel is emlékezve a város egyik legnagyobb hatású szülöttére. Az esemény nemcsak méltó tisztelgés volt Solymár Imre előtt, hanem kiváló lehetőséget nyújtott a helyi közösség számára, hogy jobban megismerjék a helytörténeti kutatások fontosságát és szépségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában