Pécsi Ítélőtábla

2 órája

Több évnyi fegyház várhat a hálózat vezetőjére

Bűnszervezetet hozott létre, hogy úgy kereskedjen kábítószerrel. Aztán amikor lefoglalták az autóját, másokat bízott meg vele, hogy gyújtsák azt fel a rendőrség telephelyén. A Pécsi Ítélőtábla hamarosan határozatot hirdet a Tolna vármegyei ügyben.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Fotó: MW

Tolna vármegyében tevékenykedő kábítószer-kereskedők ügyében tartott ülést nemrégiben a Pécsi Ítélőtábla. Az elsőfokon eljárt Szekszárdi Törvényszék által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott az 1990-es évektől fogyasztott kábítószert, majd később kereskedett is azzal, ami miatt jogerősen elítélték. A még meglévő kapcsolatai révén 2016-ban újrakezdte tevékenységét, ismeretlen forrásból szerzett be kábítószert és akkor új pszichoaktív anyagnak minősülő szereket, amiket másoknak (aldílereknek) tovább adott, hogy azokat értékesítsék Tolna vármegyei településeken.

Háromszintű hálózatot hozott létre

Az értékesítés hatékonyabbá tétele és a lebukás minimalizálása érdekében az elsőrendű vádlott 2019 szeptemberétől egy háromszintű hálózatot hozott létre, melynek élén ő állt. A második szinten helyezkedett el a másodrendű vádlott, míg a többi vádlott a harmadik szinten. A kábítószert az elsőrendű vádlott szerezte be és tárolta, majd előzetes egyeztetést követően ellátta a másodrendű vádlottat az értékesítésre szánt illegális anyaggal, ő azt továbbadta a többi vádlottnak, akik ebből kiszolgálták megrendelőiket. Az elsőrendű vádlott a hálózat működése során 35,8 millió forint illegális bevételre tett szert.

Az elsőrendű vádlottat 2016 szeptemberében a rendőrség közúti ellenőrzés alá vonta, melynek során a járműben 200 doboz Xanax gyógyszert találtak, majd a gépkocsit lefoglalták. Az elsőrendű vádlott annak érdekében, hogy a járműben általa elrejtett kannabiszt a nyomozóhatóság ne találja meg, rábírta a nyolcadrendű vádlottat és egy korábban már jogerősen elítélt személyt, hogy a rendőrség telephelyén álló autót gyújtsák fel. A tűz következtében más autók is megrongálódtak, a tényleges kár kétmillió forint volt.

Elsőfokon fegyházbüntetésre ítélték

A Szekszárdi Törvényszék az elsőrendű vádlottat – mint bűnszervezeti elkövetőt – társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, társtettesként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és felbujtóként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt 13 év fegyházbüntetésre, 540 napi tétel (10,8 millió forint) pénzbüntetésre, illetve 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bűnszervezet többi tagját a bíróság kábítószer-kereskedelem bűntette, illetve új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt 2 évtől 9 évig terjedő fegyházbüntetésre, emellett 400 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottakkal szemben a bíróság vagyonelkobzást is elrendelt és megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A gyújtogatásban részt vett nyolcadrendű vádlottat a bíróság 5 év börtönbüntetésre és 500.000 forint pénzbüntetésre ítélte közveszélyokozás bűntette miatt azzal, hogy feltételes szabadságra a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak és védőik felmentésért és enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtáblán hétfőn lesz az ügyben határozathirdetés – tájékoztatott Hornokné dr. Décsei Katalin sajtószóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában