Ünnep

2 órája

Adolph Kolpingra emlékeztek a diákok

Ünnep volt csütörtökön Szekszárdon, a Kolping iskolában. II. János Pál pápa 1991. október 27-én avatta boldoggá Adolph Kolpingot, aki az 1800-as évek közepén a kölni egyházmegyében megszervezte a Kolping világszervezet alapját képező katolikus legényegyletet, melynek célja volt a munkás ifjúság érdekvédelme, felkészítése keresztény szellemben vallási, szakmai, családi és társadalmi életre. A névadóra emlékeztek az iskolában.

Szepesi László

Adolph Kolping boldoggá avatásának emlékét ápolva, az őszi szünet előtt, minden évben, egy napot szánva az alapító atyának szellemiségére, megünneplik ezt a jeles eseményt. A névadóra emlékeztek az iskolában.

Adolph Kolpingra emlékeztek a diákok
Adolph Kolping ünnepén a tökfaragást is kipróbálták az iskola diákjai Fotó: Mártonfai Dénes

Adolph Kolping életéhez is kapcsolódott feladat

A nap reggel szentmisével kezdődött, majd az iskola tornatermében Kolping atya boldoggá avatásának, s az 56-os forradalomnak tiszteletére folytatódott a megemlékezés. Ezt követően kezdődtek a diákok számára a különféle játékos programok. A tornateremben ügyességi játékok, egy másik teremben hittanverseny volt, amely szorosan kapcsolódik Kolping atya életéhez és tevékenységéhez. A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták a szabaduló szobát, másutt a diákoknak kézműves foglalkozást tartottak, az egyik teremben az egyre divatosabb tök faragást, odébb origami kiállítást rendeztek, és persze origami készítés is. 

Volt Kolping kvíz, az épület különböző pontjain elhelyezett információs anyagokból a diákok sok tudnivalót gyűjthettek az iskola névadójának életéről, munkájáról, majd számot adhattak az így szerzett tudásról. A tanulók egy része városismereti vetélkedőn, sétán vett részt, s valamennyi verseny szereplői a gyűjtött pontokért a tankonyhán készült finomságokat kaptak.

Adolph Kolpingra emlékeztek a diákok
Ügyességi játékokban is kipróbálták magukat Fotó: Mártonfai Dénes
Fotó: Denes Martonfai

A szakiskolát, szakközépiskolát, szakgimnáziumot, alapfokú művészeti iskolát is magába foglaló alma mater több mint hatszáz tanulója közül azok a nappali tagozatra járók vettek részt az ünnepi programon, úgy másfélszázan, akik nem külső gyakorlaton voltak, hanem éppen tanóráik lettek volna az épületben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában