Fontos a megelőzés

2 órája

Sétával és tájékoztató standokkal hívják fel a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára

Október 29-én a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Szekszárdon figyelemfelhívó sétát szervez, hogy ösztönözze a nőket az emlőszűrés fontosságának felismerésére. Az esemény célja, hogy rávilágítson a mellrák korai felismerésének életmentő szerepére, és segítséget nyújtson a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos félelmek leküzdésében.

Bencze Péter

Október a mellrák elleni harc hónapja, és ennek jegyében a Tolna Vármegyei Kormányhivatal figyelemfelhívó rendezvénnyel várja az érdeklődőket Szekszárdon október 29-én. Az esemény délután 16 órakor indul a Szent István térről, ahonnan a résztvevők egy rövid sétával vonulnak a Garay térre, majd egészségügyi és tájékoztató standok várják a résztvevőket.

mellrák, emlő, szűrés, séta
A mellrák elleni küzdelem jegyében idén ismét lesz figyelemfelhívó séta. A megelőzés egyik eszköze a mammográfia 
Fotó: Makovics  Kornél

A mellrák megelőzésére hívják fel a figyelmet

Magyarországon évente több mint nyolcezer új emlőrák megbetegedést regisztrálnak, és ezek közül mintegy kétezer eset végződik halállal. Tolna vármegyében évente közel 150 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, amely a tüdőrák után a második leggyakoribb daganattípus a nők körében. Az orvosok szerint az időben felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, ezért a rendszeres önvizsgálat és a 45 év feletti nők számára ajánlott mammográfiás szűrővizsgálat kiemelt jelentőségű.

mellrák, emlő, rák, szűrés
A mammográfiás vizsgálat a nők többsége számára nem fájdalmas
Fotó: Frank Yvette

Szakemberek segítenek a helyszínen

A Garay téren 15:00 és 17:00 óra között számos információs és egészségügyi stand várja a látogatókat. A Szekszárdi Emlőszűrő Centrum munkatársai tájékoztatást nyújtanak a mammográfiás vizsgálatról, az Egészségfejlesztési Iroda pedig vérnyomás- és véroxigénszint-méréssel, valamint testállapot-felméréssel járul hozzá az egészségtudatosság erősítéséhez. Az érdeklődők betanulhatják az emlő-önvizsgálatot is, amely az otthon is elvégezhető rendszeres ellenőrzések alapja.

A „Séta a mellrák megelőzéséért” rendezvényhez minden érdeklődő csatlakozhat, hogy közösen hívják fel a figyelmet az életmentő szűrővizsgálatok fontosságára. A szervezők remélik, hogy az esemény segíthet megtörni a csendet a szűrővizsgálatok körüli félelmekkel kapcsolatban, és még több nő érzi majd szükségét, hogy részt vegyen a rendszeres mammográfiás szűréseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában