Megalakult az új testület

3 órája

Közel ezer ember látogatott el Madocsa idei rendezvényeire

Gazdag programkínálat jellemezte Madocsa idei évét. A rendezvények sorát Baksa Ferenc polgármesterrel vettük végig, aki a nemrégiben megalakult új testület terveiről is beszélt.

Révészné Hanol Erzsébet

Remek programok házigazdája volt ebben az évben is Madocsa. Sőt, az előző évihez képest még bővült is a kínálat. Ugyanis a hagyományos szüreti és falunap mellett idén a Tolna Vármegyei Értékek Napjának is Madocsa adhatott otthont. Emellett már visszatérő rendezvény a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál családi napja, a Madocsa Markáns Sport és Hagyományőrző Lovas Egyesület jóvoltából pedig két alkalommal rendeztek fogathajtó versenyt a településen. A programok mindegyike közel ezer embert vonzott, Baksa Ferenc polgármesterrel ezeket vettük sorra. 

A Tolna Vármegyei Értékek Napja nagy siker volt
Fotó: Molnár Gyula

Jubileumi esemény helyszíne volt az ezeréves Madocsa 

A Tolna Vármegyei Értékek Napját májusban rendezték, ráadásul jubileumi volt az idei, hiszen már a tizedik alkalommal szervezte meg a Tolna Vármegyei Önkormányzat a vármegyénk településeinek bemutatkozási lehetőséget nyújtó eseményt, amelynek az idén ezeréves Madocsa adhatott otthont. Köszöntőjében Baksa Ferenc az összetartozás és a hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta. A színpadi programok során többek között a madocsai népviseletet ismerhették meg a jelenlévők Kuti Jana, a Tolna Vármegyei Népművészeti Egyesület tagjának prezentálásában, illetve fellépett a Madocsai Református Általános Iskola kórusa és a Madocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület is. 

A falunapok programjai többek között a hagyományőrzés jegyében zajlottak
Fotó: Molnár Gyula

Az összetartozás jelképeként koszorúkat engedtek útjukra a Dunán

A júliusi, kétnapos falunapi program szintén rengeteg látnivalót tartogatott. A nyitónapon főképpen a családosoknak, valamint a rockzene rajongóinak kedveztek a szervezők, így a gyermekprogramok mellett zenekarok váltották egymást a faluház előtt felállított sátor színpadán. A folytatásban halászléfőző versenyt rendeztek huszonöt csapat részvételével, melyek közül végül Galó Miklósné és csapata szerezte meg az elsőséget. Itt elhangzott beszédében az emberi kapcsolatok fontosságát emelte ki a polgármester. Mint mondta, ha figyelünk egymásra – ahogyan azt eddig is tette Madocsa közössége –, akkor együtt, összefogva sokkal egyszerűbb eleget tenni a feladatoknak. Emellett köszönetet mondott a falu lakosságának, amiért az önkormányzati választásokon ismét bizalmat szavaztak neki. A település két új díszpolgárát, dr. Skrenyó Margit gyermekorvost és Tarczal Gyuláné szociális gondozót szintén a falunapon köszöntötték. 

A falunapok programjai többek között a hagyományőrzés jegyében zajlottak
Fotó: Molnár Gyula

Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál helyszíne is volt 

A nyár másik kiemelt eseménye a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál családi napja volt, amelynek a madocsai Duna-part volt a helyszíne. Fellépett a Magyar Honvédség Szolnoki Légierő Zenekara Molnár János őrnagy vezényletével, valamint Mészáros János Elek a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Kvintettel. A zenei programok mellett családi, illetve gyerekprogramok szolgálták a kikapcsolódást. A fesztivál záróprogramját is Madocsán rendezték, a református templomban az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium Fúvószenekara adott koncertet Bakó Levente vezényletével. 

A szüreti napon feldíszített fogatokon vonultak végig a településen
Fotó: Molnár Gyula

Múlt hónapban a szüreti mulatságra várták a falu apraja-nagyját. Feldíszített fogatok, lovasok, traktorok, a Madocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesületének felnőtt- és utánpótláscsoportja, valamint a Beloianniszi Néptánc Együttes tagjaival indult a menet a faluháztól, és persze az elmúlt év történéseit humorosan összegző rigmust is felolvasták. Az idei év krónikájához tartozik, hogy a Madocsa Markáns Sport és Hagyományőrző Lovas Egyesület két ízben is fogathajtó versenyt rendezett. Júniusban B, míg szeptemberben C kategóriás megmérettetést. 

Az új képviselő-testület tagjai múlt héten tettek esküt
Fotó: Molnár Gyula

Megalakult az új testület 

A hétköznapok sem telnek tétlenül Madocsán. Szeptember végén a Dunán levonuló árhullám állította feladat elé a településen élőket, múlt héten pedig megtartotta alakuló ülését a település új képviselő-testülete. Baksa Ferenc mellett a következő öt évben is Szintai László lesz az alpolgármester, képviselőként Bán Géza, Kissné Gelencsér Klára, Kovács István, Magyar István és Törjék István áll a falu szolgálatában. Tervek pedig természetesen vannak. 
Évek óta vár a településvezetés arra, hogy pozitív elbírálást kapjon a sportcsarnok energetikai korszerűsítésére beadott pályázatuk, illetve szeretnének egy új, négycsoportos óvodát építeni. Jelenleg ugyanis kilencven gyermek jár az intézménybe, a mostani hely így szűkös számukra, és az épületet már nem lehet tovább bővíteni. A megoldást a régi felső tagozatos iskola átalakítása jelentené. Itt nemcsak négy csoportszobának lehetne helye, hanem egy modern tornaszobának is, továbbá tágas udvaron játszhatnának a gyerekek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában