Tv-ajánló

2 órája

A lélek mélyére hatoló film

Ranódy László filmje, az Árvácska, nem csupán egy regényadaptáció. Ez a mű egy fájdalmas utazás egy eldobott gyermeki lélek világába.

Balogh Éva

Czinkóczi Zsuzsa alakítja a filmben Csörét (Fotó: MAFILM)

Móricz Zsigmond szívszorító regénye már önmagában is nagy kihívást jelentett volna bármely rendező számára, de Ranódy megoldotta a feladatot: megrázóan hiteles képet festett egy olyan korszakról, ahol a szeretet ritkán járt kéz a kézben a mindennapi élettel. 

A történet főszereplője, Csöre (Czinkóczi Zsuzsa), egy árva kislány, akit kegyetlen nevelőszülei folyamatosan bántalmaznak. Az 1920-as évek Magyarországának tanyavilága maga a szenvedés színtere, ahol az árva gyerekek a legalapvetőbb emberi méltóságot sem kapják meg. Bár a film tempója lassúnak tűnhet modern szemmel, a történet érzelmi megterhelésével nem fér össze a gyorsaság 2024-ben sem. 

Czinkóczi Zsuzsa játéka lenyűgöző. Az aprócska kislány törékeny figurája a vásznon a magyar filmtörténet egyik legmegrendítőbb alakítása. Az Árvácska nem könnyű film. A tanyasi világ kegyetlensége és a gyermeki lélek végtelen kiszolgáltatottsága olyan mélyen érinti a nézőt, hogy nehéz továbblépni rajta. 

Ranódy mesterien nyúl a zenei aláfestéshez is. Az Árvácska nem a széles tömegeknek szól, hanem azoknak, akik hajlandóak szembenézni a lélek mélyebb rétegeivel. 

Árvácska, M5, péntek 21.00  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában