Képzőművészet

2 órája

Drótból készül a csontváz, az izomzat meg alufóliából

A várdombi kötődésű, Fóton élő Jankovics Mária felöltöztetett szobrokat, textilplasztikákat készít. A képzőművész munkái most a mözsi művelődési házban láthatók, a helyi alkotókkal, a Mozaik csoporttal közös tárlaton.

Wessely Gábor

Megnyílt Mözsön a Mozaik – Alkotó Baráti Társaság tagjainak kiállítása. Ezúttal egy vendégművészt is meghívtak, a Fóton élő Jankovics Máriát, aki érdekes, színes kisplasztikákat, felöltöztetett alakokat, textilszobrokat készít.

Jankovics Mária a mözsi művelődési házban állította ki érdekes, színes textilszobrait
Jankovics Mária a mözsi művelődési házban állította ki érdekes, színes textilszobrait (A szerző fotója)

Nem eladásra termelő alkotó

– Honnan a kapcsolat a mözsiekkel?

– Várdombon nőttem fel – mondja a vendégkiállító –, ahol a Mozaik csoport egyik tagja, Szabó Bertalan is töltötte az ifjúkorát. Régi a barátságunk, s most jutottunk el a közös tárlatig. Egyébként, mint tanítónő sokáig Tolna vármegyében dolgoztam. Csak 1996-ban költöztem Fótra a családommal, amikor a gyermekvárosban kínáltak munkát.

– Művészettel mióta foglalkozik?

– Bő tíz éve, amióta nyugdíjas vagyok. Azelőtt is érdekeltek a kézműves munkák – kötés, horgolás, szabás-varrás – aztán innen indultam tovább: állatfigurákat horgoltam, majd kavicsfestéssel kezdtem foglalkozni. Következett a viaszfestés – vasalóval, melegíthető tollakkal, farostra vagy fényes lapra –; ezekkel már voltak sikereim kiállításokon, pályázatokon. Persze ezekkel is az történt, mint a korábbi dolgokkal: kezdték kinőni a lakást. Abba kellett hagyni, mert nem vagyok eladásra termelő típus. Ami elkészül, az általában otthon marad. Elkezdtem hát foglalkozni a kis helyigényű textilszobrocskákkal.

Tervezi egy zenekar elkészítését is

– Ezek felöltöztetett figurák, de egészen kemények, mintha a ruhájuk is szilárd anyagból lenne…

– Igen, egy ragasztásos technikának köszönhetően. A folyamat a következő: készül egy fémváz (csontváz) drótból, a test, az izomzat alufóliából kerül rá, s arra jön a textil. Körülbelül három éve kezdtem, s 40-50 ilyen alkotásom van. Néhány magánkézbe került, ám a lakásunk megint kezd megtelni.

– Ismét vált?

– Egyelőre nem, mert ebben még látok lehetőségeket. Kipróbáltam, hogy tudok-e állatfigurákat készíteni. Néhány madaram már született. Foglalkozom térbe kiugró textilképekkel is. Ötletek mindig jönnek, újabban az unokáimtól is. Mondták, hogy milyen jó lenne egy-két mesefigurát vagy egy zenekart elkészíteni. Remélem, nem a száztagú cigányzenekarra gondolnak, mert akkor tényleg kiszorulunk a lakásból!

Jankovics Mária a mözsi művelődési házban állította ki érdekes, színes textilszobrait
A kiállítás látogatói (A szerző fotója)

Házi galéria

Jankovics Mária 1951-ben született Decsen. Ötéves korában költözött a családja Várdombra. Ott nőtt fel. Tanítói diplomát szerzett, 1996-ig Tolna vármegyében dolgozott, aztán a fóti gyermekvárosban. Nyugdíjba vonulása után fordult a képzőművészet felé. Több alkotói technikát kipróbált: kavicsfestés, viaszfestés, textilképek és -szobrok. Ez utóbbiakból hozott most kilencet egy mözsi kiállításra. A tárlat november közepéig tekinthető meg a helyi kultúrházban. Szobrait itt mutatja be először. Korábbi kiállításain más típusú alkotásait láthatta a közönség. Emellett házi galériát is működtet Fóton.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában