Rajt előtt

2023.10.10. 17:44

Két euroligás idény után újra az Európa Kupában a szekszárdi kosarasok

Két év euroligás szereplés után tér vissza az Európa Kupába az immáron Tarr KSC néven szereplő szekszárdi női csapat, amely szerdán a cseh Levhartice Chomutov gárdáját fogadja.

Rónai Gábor

Theodoreán Alexandra ott volt a KSC eddigi utolsó EK-meccsén, s ott lesz a pályán szerda este is

Fotó: Mártonfai Dénes

Ha úgy alakul majd ez a nemzetközi szezon a KSC számára, ahogy a legutóbbi alakult, amikor az EK-ban szerepelt a csapat, akkor aligha lesz oka bárkinek is a szomorúságra. 

Az elmúlt két idény euroligás szereplését megelőzően ugyanis nagyot alkotott a KSC az Európa Kupában. A négyes döntő rendezőjeként bronzérmet nyert 2021-ben Djokics Zseljko alakulata. Kár, hogy a koronavírus-járvány miatt akkor nem lehettek szurkolók a szekszárdi sportcsarnokban, pedig biztosan nagy ünneplésben részesítették volna a francia Carolo Basket csapatát a bronzmeccsen 68–55-re legyőző együttest. 

Érdekesség, hogy a Studer Ágnes, Zala Friskovec, Dewanna Bonner, Goree Cyesha, Erica McCall alkotta kezdőötösből senki sincs már Szekszárdon, de azóta távozott már Maja Skorics és, Zele Dorina is, Bálint Réka pedig visszavonult. Két és fél év után ketten, Krnjics Szárá és Theodoreán Alexandra viszont szerdán este is kifuthatnak a pályára. 

Nem lesz könnyű dolga a KSC-nek, hiszen a cseheknek kiváló csapatuk van, s jól tudja ezt Djokics Zseljko is. 

„Újjászervezett csapatunk első nemzetközi meccsére készülünkmondta Djokics Zseljko vezetőedző a keddi edzést követően.A bajnokságban eddig sikeresnek gondolom az eddigi teljesítményünket, főleg annak a tudatában, hogy sérülések miatt eddig nem sikerült teljes kerettel kiállnunk egyik meccsre sem. Másodedzőnk, Horváth Zsófia már régóta megkezdte cseh ellenfelünk feltérképezését, akikről elsőre az jött le, hogy minden meccsen máshogy játszanak, kissé hullámzó teljesítményt mutatva. Pont ezért a legfontosabb számunkra, hogy mi diktáljuk a mérkőzés ritmusát, és a saját játékunkat próbáljuk meg maradéktalanul érvényesíteni, védekezésben és támadásban egyaránt. Ha ez sikerül, szerintem elégedettek lehetünk majd a lefújáskor. Nagyon bízom benne, hogy ismét kosárünnep lesz a szekszárdi katlanban, és jönni fog a közönségtől a szokásos adrenalin-bomba, ami sokat segíthet céljaink elérésében. Fontos a jó szereplés, hiszen minden nemzetközi meccs hozzá tesz a csapat fejlődéséhez, és szeretnénk minél tovább menetelni az európai porondon is”tette hozzá Djokics. 

Európa Kupa, K-csoport, 1. forduló. Tarr KSC Szekszárd– Levhartice Chomutov (cseh). Szekszárd, városi sportcsarnok, szerda, 18 óra. 
A csoport másik mérkőzésén: Dinamo-LAB Sassari (olasz)–Estudiantes Madrid (spanyol). Sassari, Palaserradimigni, csütörtök 20.30 óra.

Négy éve alapították őket, de már van egy bronzérmük
A DSK Levhartice Chomutov csapatát 2019-ben alapították, azóta az első osztályban (ZBL) szerepel. Legjobb eredményét a legutóbbi kiírásban érte el azzal, hogy az egyeduralkodó USK Praha és a Zabiny Brno mögött harmadikként végzett. Bronzérmével a klub történetében először kvalifikálta magát a nemzetközi sorozatba. A hazai kupában viszont döntőt játszhatott tavasszal (ott a prágaiak nem indultak), de a brnói csapat jobban bizonyult az észak-nyugati cseh klubnál.
A Chomutov keretét többségében cseh játékosok – köztük több válogatott – alkotják, mindössze három légiósuk van: az ukrán Anasztaszia Kovtun, valamint az amerikai Najai Jasmene Wynn Pollard és Yemiyah Morris.  B. S.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!