Labdarúgás

2024.05.30. 17:25

Európa-liga selejtező: Svédországba vagy Azerbajdzsánba is utazhat a Paks

Egyre több részlet derül ki a Paksi FC nemzetközi kupaszereplésével kapcsolatban. A legnagyobb kérdés, hogy az Európa-liga hányadik selejtezőkörben és ott ki ellen kell pályára lépnie, azt még homály fedi.

Berg Sándor

Jelenlegi állás szerint már a július 11-én kezdődő első selejtezőkörben becsatlakozik Bognár György az Európa-liga selejtezőjében, ahol a koefficiensek alapján a kiemelt kalapból várhatja a június 18-i sorsolást. Eszerint a moldovai Sheriff Tiraszpol, a szlovén Maribor, a lengyel Wisla Kraków, a ciprusi Pafos és – nagy szerencsére – az atomvárostól négyezer kilométerre fekvő kazahsztáni Tobol csapatával sem kerülhetnek össze a zöld-fehérek a második számú nemzetközi kupasorozatban.

Az Európa-liga első selejtezőkörében a szomszédba vagy egészen messzire is utazhat a Paks
Az Európa-liga első selejtezőkörében szomszédos országba vagy egészen messzire is utazhat a Paks
Fotó: Árvai Károly

Ha a szerencse a Magyar Kupa-győztes és bajnoki ezüstérmes paksiak mellé áll, akkor „csak” az erdélyi Vajdahunyadig (Corvinul Hunedoara), a felvidéki Rózsahegyig (Ruzomberok) kell utazniuk, ha nem, akkor akár Svédország (Elfsborg), Bulgária (Botev Plovdiv), Koszovó (Llapi) vagy Azerbajdzsán (Zira) lehet az úti céljuk. Akkor sincsen veszve minden, ha az első körben alulmarad a PFC, ebben az esetben a Európa-konferencialiga második körében folytatja tovább a csapat.

A Bajnokok Ligája-döntő még bekavarhat

Az is előfordulhat, hogy csak a második selejtezőkörben kell bekapcsolódniuk az El-sorozatba Böde Dánieléknek (a sorsolást június 19-én rendezik). Ehhez az kell, hogy a szombaton esedékes Bajnokok Ligája-döntőben a Borussia Dortmund legyőzze a Real Madridot. Ebben az esetben két hét extra felkészülést kapnának a paksiak, és majd csak július 25-én kellene pályára lépniük akár az Ajax, a Braga, a Rijeka vagy a Trabzonspor ellen. A spanyolok végső BL-sikere egyébként a Ferencvárosnak kedvezne, abban az esetben ugyanis a magyar bajnok rajtja csúszna, ami az Európa-bajnokság miatt sem hátrány.

Tizenhárom év után a nemzetközi porondon

A Paksi FC eddig egyszer, még 2011-ben lépett ki az európai porondra, akkor a Ligakupa-győztesként és bajnoki ezüstérmesként három selejtezőkört is ment az Európa-ligában és jutott a magyar csapatok közül a legtovább. Az andorrai Santa Colomát kettős győzelemmel (1–0, 4–0) búcsúztatta a Kis Károly dirigálta egylet, amely később a norvég Tromsőt is kiejtette (otthon 1–1, idegenben 3–0). A Hearts állította meg végül a menetelést, a hazai 1–1 után a skótok otthon 4–1-re győzték le a PFC-t.

Változások jönnek ősszel az Európa-liga főtábláján

Az UEFA új formátumot vezet be az Európa-liga 2024/2025-ös idényétől, aminek a legnagyobb változása, hogy egyetlen harminchat csapatos ligaszakasz lesz. Ez azt jelenti, hogy egy klub nyolc csapattal mérkőzik meg (négy meccs otthon, négy idegenben), és az összesítésben a legjobb nyolc követlenül jut a tizenhat közé. A kilencediktől a 24. helyezett együttesig egy rájátszáskört tartanak, a győztesek szintén bejutnak a nyolcaddöntőbe. Innentől egyenes kieséses szakasz következik. Az alapszakasz szeptember 25-től december 12-ig tart, a döntőt 2025. május 21-én rendezik Bilbaóban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!