Labdarúgás

2024.06.28. 17:25

Böde Dániel tippjei nem jöttek be az Eb-n, a Pakssal viszont messze jutna

Tizenkilencedik nyári felkészülését kezdte meg az NB I-es bajnokságra Böde Dániel, akit a hazai és a nemzetközi szereplésről, az Európa-bajnokságról, a mérföldkövekről és a párizsi olimpiáról is kérdeztünk.

Berg Sándor

Ahogy nevelőegyesülete, a Paksi FC, úgy Böde Dániel is a tizenkilencedik nyári felkészülését kezdte meg az NB I-es szezonra. A Ferencvárosban is ikonná váló csatár októberben lesz 38 esztendős, de mondhatni jobb formában van, mint bármikor.

Böde Dániel a futóedzéseket nem, a közös munkát viszont annál inkább élvezi még 37 évesen is
Böde Dániel a futóedzéseket nem, a közös munkát viszont annál inkább élvezi még 37 évesen is
Fotó: Makovics Kornél

– Jó erőben érzem magam, a felkészülés eddigi szakaszával nem volt probléma, igaz, a kiírt futások nem estek jól. Egyénileg nem szeretek dolgozni, csapatszinten viszont minden rendben van. Jó társaságban szívesen készül az ember – nyilatkozta portálunknak a madocsai támadó.

Böde Dániel paksi szerelésben a legsikeresebb szezont tudhatja maga mögött, a csapattal – korábbi klubját, a Ferencvárost legyőzve – elhódította a Mol Magyar Kupát, a bajnokságban pedig 2011 után szerzett ismét ezüstérmet.

– Nagyszerű szezonon vagyunk túl, de már új fejezet kezdődött el azzal, hogy múlt héten megkezdtük a felkészülést. Ahogy az elmúlt tizennyolc évben, ezúttal is az NB I-ben maradás az elsődleges célunk. Reméljük, ez most hamar meglesz, mert csak utána álmodhatunk tovább. A kupában nem lehet kimondott cél a címvédés, szeretnénk minél tovább jutni. A sorozatnak az a szépsége, hogy bárki megverhet bárkit, igaz ez ránk is pozitív vagy negatív értelemben – tette hozzá a négyszeres kupagyőztes csatár.

Böde Dániel messze jutna Európában

A bajnoki ezüstéremmel jogot szerzett az Európa-liga selejtezőjében való indulásra a Paks, amire eddig először és utoljára tizenhárom évvel ezelőtt volt képes. Abból a keretből Haraszti Zsolt és Szabó János mellett Böde Dániel aktív játékosa a mai napig a zöld-fehéreknek, de ő az egyedüli az akkori teljes keretből, aki az andorrai Santa Colomának, a norvég Tromsőnek és a skót Heartsnak is betalált.

– Minél tovább szeretnénk jutni a nemzetközi kupában, az edzéseken és az felkészülési mérkőzéseken is mindent megteszünk annak érdekében, hogy jól szerepeljünk – fogalmazott Böde Dániel. – A szakmai stáb folyamatosan elemzi az ellenfelet, mi játékosok egyelőre nem foglalkozunk ezzel, majd ha eljön az ideje, megkapjuk a kellő információkat.

Van még, ami motiválja

Böde Dániel májusban hosszabbította meg újabb egy évvel a nyáron lejáró szerződését. Akkor úgy fogalmazott, amíg élvezi a játékot és segíteni tudja a csapatot, addig futballozik. Emellett három mérföldkő is motiválhatja a 37 éves csatárt. Jelenleg a csapat masszőre, Varga László a rangidős gólszerző Pakson, „Api”2006. október 28-án Sopronban 38 évesen, 1 hónaposan és 29 naposan talált be, ezt dönthetné meg tavasszal Böde Dániel. Nagy vágya még a „madocsai Messinek” meglőni 150. NB I-es gólját, amitől már csak három találatra van, de az 500 élvonalbeli mérkőzés is összejöhet a következő szezonban.
– Huszonhét mérkőzésre vagyok ettől. A legutóbbi idényben elkerültek a komolyabb sérülések, bízom benne, hogy ez a jövőben sem változik majd, és akkor mindegyik kívánságot lehúzhatom a listámról – fogalmazott a mögöttünk hagyott szezonban 29 bajnokin 4 gólt és 3 gólpasszt jegyző csatár.

A korábbi 25-szörös válogatott támadót az Európa-bajnokság csoportköre során a spanyol válogatott játéka győzte meg a leginkább, így – miután a magyar válogatott búcsúzott a tornától – nekik szurkol a folytatásban.

– A családi csoportban a magyar válogatott mindhárom mérkőzését döntetlenre húztam, hátha azzal a három ponttal tovább tudunk menni. A pontszám végül összejött, de sajnos a gólarány miatt és a többi eredmények is úgy alakultak, hogy lecsúsztunk a nyolcaddöntőről. Pedig a saját kupadöntőnkből kiindulva tudhatjuk, hogy egy mérkőzésen bármi megtörténhet és a portugálok játékát látva nem lettünk volna esélytelenek ellenük – vélekedett a paksi ikon.

Ha már a család szóba került, felesége, Böde-Bíró Blanka jelenleg a magyar kézilabda-válogatottal készül a párizsi olimpiára. A labdarúgó elmondta, figyelemmel követik egymás mérkőzéseit, így ha ideje engedi, a tévén keresztül nézi majd a nemzeti csapat találkozóit. – Egyelőre azonban mindketten keményen készülünk, hogy nyáron  a saját sportágunkban minél jobban szerepeljünk – fűzte hozzá Böde Dániel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!