Labdarúgás

2024.06.29. 14:27

Máté Csaba: Nem jöttek a bravúrok a magyar válogatottól, mint a korábbi években

A nagy bravúrt hiányolta a magyar válogatottól az Európa-bajnokságon a Ferencváros szekszárdi születésű korábbi vezetőedzője. Máté Csaba azt mondja, számára eddig a spanyolok a legmeggyőzőbbek.

Rónai Gábor

Máté Csaba azt sajnálja, hogy most nem jöttek a válogatottól a nagy bravúrok

Fotó: Dömötör Csaba

A korábbi Európa-bajnokságokon és a legutóbbi Eb-selejtezőn nyújtott teljesítményével magasra tette a lécet a magyar válogatott, s a játékosok, a vezetők és a hazai média is azt sugallta, hogy nagyot alkothat a csapat a kontinensbajnokságon. Csupán Marco Rossi volt realista, a szövetségi kapitány nem véletlenül mondta, hogy ha a válogatott továbbjut a csoportjából, akkor körbe tekeri a Balatont. Máté Csaba szerint a szakember ezzel is azt akarta szemléltetni, hogy ebből a csoportból bravúr lenne a továbbjutás.

Máté Csaba a magyar válogatott mellett a belgákra figyelt nagyon az Európa-bajnokságon
Máté Csaba a magyar válogatott mellett a belgákra figyelt nagyon az Európa-bajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)

„Tudtuk, hogy az első meccsünk sorsdöntő lesz, mert ha sikerül pontot szereznünk a svájciak ellen, akkor jó pozícióba kerülhetünk – tekintett vissza a magyar válogatott teljesítményére Máté Csaba. – Sajnos a válogatott első félidei játéka messze elmaradt attól, amit vártunk, nem véletlenül volt mindenki csalódott a vereség miatt. Azért, mert hatékonyságban elmaradtunk a korábbiaktól mind támadásban, mind védekezésben. A folytatásban hozta a csapat, amit lehetett, a németek ellen megvolt a tisztességes helytállás, a skótok ellen pedig összejött a szűk győzelem, de ez végül nem lett elég a továbbjutáshoz” – tette hozzá a szakember.

Máté Csaba kihangsúlyozta: ahhoz, hogy a magyar válogatott eredményes tudjon lenni, szükség van a kulcsemberek jó játékára. Ez sajnos elmaradt, Sallai Roland kivételével senki sem tudta beletenni azt, amire képes, és az olyan bravúrok is elmaradtak, amiket a válogatott 2021-ben az Eb-n bemutatott a franciák vagy a németek ellen (az előbbi meccs 1–1-re, az utóbbi 2–2-re végződött). 

A magyar válogatott mellett a belgák teljesítményét figyelte kiemelten Máté Csaba, ami nem csoda, hiszen hosszú éveken át élt Belgiumban, s futballozott a Kortrijk, a Roeselare és a Wevelgem csapatában. A „vörös ördögök” teljesítménye egyáltalán nem győzte meg, ahogy a belga szurkolókat sem, akik az utolsó meccsüket követően tüntettek is a csapat ellen. 

„Egy végletekig kiélezett csoportban játszottak a belgák, akiknek az utolsó meccsen már arra is figyelniük kellett, nehogy véletlenül kikapjanak, mert akkor kiestek volna. Talán ezért is voltak a szokottnál óvatosabbak, visszafogottabbak. Mivel az 1–1-re végződött román–szlovák meccsen bejött, amire mindenki számított, a belgák lecsúsztak az első helyről, és így a nehezebb ágra kerültek, és a franciákkal játszanak majd. Persze ez nem biztos, hogy annyira rossz nekik, mert szeretik az ilyen meccseket, ráadásul a franciák sem nyújtják azt a teljesítményt, amire képesek, szóval itt bármi lehet” – mondta. 

A végső győzelemre esélyesek közül a spanyolok győzték meg a legjobban Máté Csabát, aki azt mondta, hogy ha a fiatal csapat formája kitart, akkor jó esélyük lesz a győzelemre. A nagycsapatokat, az angolokat, az olaszokat, az előbb már említett franciákat vagy a házigazda németeket illetően úgy véli, hogy bármelyikük ott lehet a végelszámolásnál, ahogy jó esélye van szerinte annak a holland csapatnak is, amelyik nagyon csalódott volt amiatt, hogy nem tudta megnyerni a csoportját, de azzal, hogy kiderült, a románokkal találkozik, már szebb színben látja a világot. Ha innen továbbjutnak a narancsmezesek, akkor a török vagy az osztrák válogatott legyőzésével már ott is lehetnek a legjobb négyben. 

A nyolcaddöntők párosítása
Június 29., szombat: Svájc–Olaszország, Berlin 18. Németország–Dánia, Dortmund 21.
Június 30., vasárnap: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen 18. Spanyolország–Georgia, Köln 21.
Július 1., hétfő: Franciaország–Belgium, Düsseldorf 18. Portugália–Szlovénia, Frankfurt 21.
Július 2., kedd: Románia–Hollandia, München 18. Ausztria–Törökország, Lipcse 21. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!