Labdarúgás

2024.07.11. 21:01

Szoboszlai Dominik előtt, vereséggel tért vissza Európába a Paksi FC

Nem ilyen visszatérésről álmodtak az Európa-ligába, a Paksi FC hazai pályán 4–0-s vereséget szenvedett a román Corvinul Hunedoara együttesétől a selejtezőkör első fordulójának odavágóján.

Berg Sándor

Este hét órakor is még 33 fok volt a Fehérvári úti stadionban akkor, amikor a történelmi mérkőzésen útjára indította a labdát a norvég Aslam Mohammad Usman játékvezető. Nemcsak a kánikula, de a hangulat miatt is katlan volt a Paksi FC stadionjában: az előzetes hírek szerint két nappal a találkozó előtt elfogyott minden jegy az Európa-liga selejtezőre, a főlelátóval szemközti szektorokban viszont volt néhány üres szék és a biztonsági előírásoknak eleget téve a vendégszektor felét lezárták. Közel négyezren így is ott voltak a Fehérvári úti stadionban, és hallhatta, ahogy a két szurkolótábor alaposan belekezd. A találkozó végül – az Atomic Strike előadásában – a Himnusz eléneklése után vette kezdetét.

Tizenhárom év után játszott ismét a nemzetközi kupában a Paksi FC
Tizenhárom év után játszott ismét a nemzetközi kupában a Paksi FC
Fotó: Makovics Kornél

A Román Kupa-győztest 150 fanatikus kísérte el Vajdahunyadról, és éppen előttük adódott az első nagy lehetőség, amikor Balogh Balázs bal oldali szabadrúgását Windecker József fejelte fölé. A paksi „beköszönés” után kiegyenlítetté vált a találkozó, és a 9. percben Sergiu-Florin Bus találatával meg is szerezte a vezetést a vendégcsapat. A Corvinul innentől kezdve azt csinálta, amit egy idegenben előnyt szerzett gárdának kell: védekezett, ahol tudta, lopta az időt és kontrákból próbált újabb gólokat lőni.

Jót tett a mérkőzésnek a találat, előbb Szabó Bálint cselezte be magát az alapvonalnál a tizenhatoson belülre, de lapos beadásáról Könyves Norbert éppen, hogy lecsúszott, Osváth Attila visszatett labdáját pedig Windecker elől tisztázták a védők. A másik oldalon az arcmaszkban játszó Marius Lupu szemben a kapuval nem tudta átvenni a játékszert.

A meleg miatt elrendelt ivószünetet kihasználva Bognár György teremtette le játékosait, a paksi sikeredző sok csatát megélt már az atomvárosiak kispadján, de ilyen idegesnek még nem lehetett őt látni a több, mint száz tétmérkőzés alatt. Az oka megvolt rá, hiszen fölényben, de sok pontatlansággal játszott csapata az ellenfél és a saját tizenhatosánál, másrészről a románok nem mentek a durvaságért a szomszédba, amit a norvég játékvezető tolerált is, miközben az ellenük elszenvedett vélt vagy valós szabálytalanságoknál már-már papért kiáltottak.

Könyves Norbert maradása erősítés volt a Paksnak
Könyves Norbert maradása erősítés volt a Paksnak. Fotó: Makovics Kornél

Félóra játék után Könyves Norbert percei következtek, a nyáron végül egy évet hosszabbító, de megfelelő ajánlat esetén távozó csatár ellen előbb szabálytalankodtak az ötös sarkánál, ami után néma maradt a játékvezető sípja, majd egy megkerülős csel után bal szélről élesen lőtt el a kapu mellett. Amikor már úgy tűnt, hogy a Corvinul egygólos előnnyel megy szünetre, jött Lupu, és a harmadik kapuval szembeni helyzetét már nem hagyta ki.

A második félidőre elkélt volna egy Szoboszlai Dominik a paksiakhoz, a válogatott csapatkapitánya azonban – többek között az atomvárosi nevelésű Fiola Attilával – csak a lelátóról követte figyelemmel a zöld-fehérek játékát. A Liverpool játékosa nem, Tóth Barna és Haraszti Zsolt viszont jött a szünetben, bízva abban, hogy támadásban hatásosabbak lesznek Baloghnál és Silye Eriknél. Velük sem változott a játék képe, többet birtokolta a labdát a Paks, de gólszerzési lehetőség a Corvinul előtt adódhatott volna.

Szoboszlai Dominik és Fiola Attila a lelátóról nézte a Paks–Corvinul találkozót
Szoboszlai Dominik és Fiola Attila a lelátóról nézte a Paks–Corvinul találkozót. Fotó: Makovics Kornél

Az utolsó félórára menetrend szerint megérkezett Böde Dániel is, aki a Paks és a Ferencváros játékosaként tizenhét nemzetközi kupameccsen öt gólt és ugyanennyi asszisztot adott, majd jött az ebből a szempontból legrutinosabbnak számító Vécsei Bálint is. A problémák csak sűrűsödtek azzal, hogy az egyik legjobb teljesítményt nyújtó Szabó Bálintot negyedórával a vége előtt a VAR-vizsgálat után kiállították. Emberhátrányban is megvolt a szépítésre a lehetőség, Tóth két életerős lövését is blokkolták, egy kontra után mégis egy újabb Lupu-gól született, majd a ráadásban a mesterhármas is összejött a 24 éves román támadónak, amivel nemcsak ezt a találkozót, de valószínűleg a párharcot is lezárta a Corvinul.

Nem ilyen nemzetközi visszatérésről álmodtak Pakson... A visszavágót július 18-án, magyar idő szerint 20 órakor rendezik Nagyszebenben.

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés
Paksi FC–Corvinul Hunedoara (román) 0–4 (0–2)
Paks, 3891 néző. V.: Usman – Harald, Ronning (norvégok)
Paks: Szappanos – Lenzsér, Kinyik, Szabó J. – Osváth, Papp K., Windecker (Vécsei, 69.), Balogh B. (Haraszti, a szünetben), Silye (Tóth B., a szünetben, Mezei, 80.) – Szabó B., Könyves (Böde, 62.). Vezetőedző: Bognár György
Corvinul: Lefter – Bradu, Lica, Menoiache, Iacob – Hrazdac (Pop, 78.) – Lupu, Neacsa, Roger, Pirvuiescu (Ubbink, 85.) – Bus. Vezetőedző: Florin Maxim
Gólszerző: Lupu (45+2., 86., 90+2.), Bus (9.)
Sárga lap: Kinyik (32.), Vécsei (71.), illetve Neacsa (86.), Bradu (88.)
Piros lap: Szabó B. (77.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!