Közélet

2013.04.01. 13:13

A betegek zöme indokolatlanul megy az ügyeletre

Jó körülmények között, kiszámíthatóan működik a központi orvosi ügyelet, de abban a paksi sem kivétel, hogy nem sürgősségi ellátásnak, hanem meghosszabbított rendelésnek tekintik a betegek.

Vida Tünde

Egy település kivált, egy csatlakozott ez év elején a paksi központi ügyelethez. Pálfa kivált az ügyeleti ellátásból és Simontornyához csatlakozott a könnyebb megközelíthetőség miatt, a két település között ugyanis rövidesen átadják a szilárd burkolatú utat, így jóval rövidebb idő alatt lehet majd a szomszéd városba elérni, mint eddig. Az új csatlakozó Tengelic, amely úgy döntött, hogy több szempontból szorosabbra fűzi viszonyát Pakssal, a paksi járással, tájékoztatott Vargáné Lengyel Csilla társulási csoportvezető. Az ügyelet finanszírozásáról az mondta, hogy az OEP támogatás illetve a tényleges költségek közötti különbséget az önkormányzatoknak lakosságarányosan fizetik. Havi szinten valamivel több mint hárommillió forint a hozzájárulás, ez egy lakosra vetítve 65,54 forintot jelent, mondta el.

A kistérségi központi ügyeletet működtetésére hét éve kötött szerződést az érintett települések társulása az Emergency Service Kft.-vel, amely mára vidéki viszonylatban piacvezetővé vált ezen a téren, de működtet orvosi ügyeletet már a fővárosban is. Jelenleg 32 telephelyen működtetnek orvosi ügyeletet, 800 ezer ember ellátásáról gondoskodnak. Dr. Rédei József ügyvezető azt mondta, az ellátás színvonala egységes, ahogy a felszerelésük is kezdve a ruházattól az orvosi műszerekig. Különbség a körülményeket illetően van. E tekintetben a paksi pozitív példának tekinthető, hiszen míg például Kelet-Magyarországon akad olyan rendelő, ami nyolc éve alá van dúcolva, addig a paksi kistérségben minden igényt kielégítő, tágas rendelőben, országos átlag feletti bérekért dolgozhatnak az ügyeletet ellátók, akiknek szakmai munkáját a kezdetektől dr. Kasza Irén koordinálja.

Az önkormányzatok hozzáállása példaértékű, bármilyen gondunk van, arra azonnal reagálnak – fogalmazott az üzemeltető cég vezetője. Arról is beszélt, hogy igyekeznek folyamatosan javítani a feltételeken. A társulás induláskor két autót biztosított az ügyelet számára, ezek egyikét tavaly cserélték le önkormányzati segítséggel, a másik idén kerül sorra. Egy tekintetben azonban nem rí ki az átlagból Paks, a megjelentek zöme itt sem indokoltan keresi fel az ügyeletet. – Hazánkban az egészségügyi kultúra olyan, hogy az ügyeletet sokan a meghosszabbított háziorvosi rendelésnek tekintik – összegezte Rédei József.

A személyzet állandó, a beosztás jó előre kész

– A harminckét általunk működtetett ügyelet közül a paksi a legjobb, itt van a legkevesebb probléma üzemeltetői oldalról – hangsúlyozta dr. Rédei József. Példaként említette, hogy egyes megyékben lasszóval kell fogni az orvosokat, Pakson viszont hónapokkal előre kész a beosztás. Kezdetben egyfajta bizalmatlansággal kezelték az idegen céget, ezért sok orvos körzeten kívülről – elsősorban Fejér megyéből – érkezett, de 2007-től kizárólag környékbeli orvosok látják el az ügyeletet. A személyzet – beleértve a doktorok mellett a gépkocsivezetőket és az asszisztenciát is – állandó, csak gyermekáldás és nyugdíjazás miatt volt változás – emelte ki az Emergency Service Kft. ügyvezetője hozzátéve, Pakson a bérek is jobbak az átlagnál.

A többség nem indokoltan megy orvosi ügyeletre

A betegforgalom zömét Pakson is az indokolatlan esetek teszik ki. Tavaly 8388 eset közül 5588 volt indokolatlan, ami 66,6 százalékot jelent. Amikor bevezették központilag, hogy az indokolatlan ügyeleti ellátásért fizetni kell, 20 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma, majd amikor 3 éve márciusban eltörölték, 27 százalékkal lett több. A hatályos jogszabály 31 pontban nevesíti azokat a betegségeket, amelyek esetén indokolt az ügyeleti megjelenés, ez alapján kell a KSH és az OEP felé jelentést készíteni. Természetesen azokat, akik statisztikailag indokolatlan esetek, ugyanúgy ellátják, húzta alá dr. Rédei József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!