Közélet

2012.05.16. 18:38

Adózás - a NAV szakemberei válaszoltak

Olvasóink adózással kapcsolatos kérdéseire válaszoltak a NAV szakemberei, Simonné Szabó Éva és Lőrinczné Molnár Ildikó.

TEOL

Mindenki tudja, hogy az adóbevallást el kell készíteni, és azt is, hogy késni sem szabad (aki megkockáztatja, az mulasztási bírságra számíthat), mégis sokan csak az utolsó napokon kerítenek időt ebbéli kötelezettségükre.

Miután idén 20-a vasárnapra esik, az adózók nyertek egy napot, 21-én éjfélig kell elküldeniük a bevallást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Ugyanakkor a kapkodással elkészített bevallásokban sok lehet a hiba, ami újabb szankciókat vonhat maga után. A TEOL és a Tolnai Népújság szerkesztősége segít, hogy olvasói pontosan készítsék el a dokumentumot: május 17-én, csütörtökön délelőtt 9 és 11 óra között várjuk kérdéseiket telefonon (74-511-515) vagy már addig is e-mailben, a [email protected] címre.

Vendégeink, Simonné Szabó Éva és Lőrinczné Molnár Ildikó, a NAV megyei adóigazgatóságának osztályvezetői, készséggel válaszolnak kérdéseikre.  

09:03

1. Kell-e bevallást benyújtanom abban az esetben, ha egész évben Ausztriában dolgoztam és januárban még kaptam a munkaügyi központtól támogatást?

Igen. Ebben az esetben mind a magyar, mind a külföldről származó jövedelmet be kell vallani. Az ausztriai jövedelmet forintra átszámítva a bevallás 05. lapján, a 196. sorban kell feltüntetni.

9.15

2. 8.000,- Ft osztalékból származó jövedelmem volt és 3 éve nyugdíjas vagyok. Be kell vallani az osztalékból származó jövedelmet?

Igen. Az osztalékból származó jövedelmet be kell vallani, a nyugdíjat már nem kell szerepeltetni a bevallásban.

9:30

3. 2005-ben örököltem egy lakást, amit 2011-ben eladtam. Mennyi adót kell fizetnem utána?

Ebben az esetben az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet nem kell szerepeltetni a bevallásban, mert lakóingatlan értékesítésekor, ha az ingatlan 5 év vagy régebb óta van a tulajdonban és értékesítésre kerül, az ebből származó jövedelem adómentes.

9:50

4. Alkalmi foglalkoztatásból volt csak jövedelmem 126.000,- Ft. Kell bevallást készítenem?

Ha csak egyszerűsített foglalkoztatásból származott az adóévben a jövedelem és mellett nem volt más adóköteles jövedelem, nem kell bevallani.

10:05

5. 2011-ben csak gyes-ből származott jövedelmem. Kell bevallást készíteni?

Nem. Ha a gyes mellett más adóköteles jövedelem nem volt, nem kell bevallani.

10:22

6. 2011 márciusában nyugdíjba mentem. Hol kell a nyugdíjat a bevallásban feltüntetni?

2011-től a nyugdíjat nem kell a bevallásban szerepeltetni, csak – ebben az esetben – a munkaviszonyból származó jövedelmet.

10:40

7. 2011-ben megszüntettem önkéntes pénztári tagságomat. Hogyan kell a bevallásban szerepeltetni?

A pénztár igazolása alapján az adóköteles jövedelmet egyéb jövedelemként kell feltüntetni, illetve a levont személyi jövedelemadót az 55. sorban (kifizetők által levont adóelőleg). Az adóalap után 27 %-os egészségügyi hozzájárulási kötelezettség is van, amit a bevallás 09. lapján kell bevallani és május 21-éig megfizetni.


8. Munkaviszony mellett 354.000,- Ft bevételem volt őstermelésből. Be kell vallani az őstermelésből származó bevételt?

Nem, mert ha az őstermelésből származó bevétel a 600 ezer forintot nem haladja meg nem kell a személy jövedelemadó bevallásban szerepeltetni. Ebben az esetben csak a munkaviszonyból származó jövedelmet kell bevallani.

Kell-e adóbevallást készítenem, mint társasházi közös képviselőnek. A társasházunk tavaly áprilisban igényelt adószámot, mert Fundamenta lakástakarékot kötöttünk. A társasházunknak nincs bevétele, nem ad bérbe közös tulajdont, nem fizet megbízási díjat a közös képviselőnek, ne adtuk el ingatlan részt, stb. nem alkalmazunk senkit. Csak a közös költség kerül a ház számlájára amiről teljesítjük a kötelező (közmű) befizetéseket. Nem vagyunk áfa adóalanyok.

A 2011-es évről február 27-ig kellett volna leadni a bevallást a 1101-es lapon. Más adókötelezettség nincs. Ezután minden évben február 25-ig kell leadni a nullás bevallást.

Köszönjük Simonné Szabó Évának és Lőrinczné Molnár Ildikónak a válaszokat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!