Közélet

2012.09.24. 13:29

Célzottan kezelnék a betegeket

Nem sok orvosnak van villamosmérnöki diplomája, vagy ha megfordítjuk: nem sok villamosmérnök orvos is egyben. Dr. Kondákor István egyetemi magántanár, a megyei kórház ideggyógyászati osztályának új vezetője.

Venter Marianna

Dr. Kondákor Istvánt az orvosi és a mérnöki pálya is nagyon vonzotta, végül a középiskolában a második mellett döntött. Elkezdte a műszaki egyetemet, ám negyedéves korára megérlelődött benne a döntés, hogy az orvosi hivatás lesz mégiscsak az igazi.

Miután megszerezte a mérnöki diplomát, külön engedéllyel felvételizhetett az orvostudományi egyetemre. A műszaki egyetemen megtanulta a digitális jelfeldolgozást és programozást, így bekapcsolódott a számítógépes EEG-k feldolgozásába, és ez lett a kutatási területe is. A számítógépes EEG analízisével foglalkozott a továbbiakban is, két évig Svájcban kutatta a témát, és a PhD értekezését is ebből írta.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Kondákor István célzott beteggondozást és utókövetést szeretne kialakítani az osztályon
[/caption]
Dr. Kondákor István 2007-ben érezte úgy, hogy a gyógyítás és kutatás mellett a szervező munkában és csapatépítésben is szívesen kipróbálná magát. Kecskeméten lett a neurológiai és stroke osztály vezető főorvosa, egészen idén nyárig, amikor is megpályázta a megyei kórház ideggyógyászati osztályának vezető főorvosi posztját.

Mint elmondta, ebben a döntésben a család befolyása győzött, felesége és fiai jobban szerették volna, ha pécsi lakhelyükhöz közelebb vállal munkát, Szekszárdra pedig naponta be tud járni.

– Nagyon kedves és jól képzett csapat fogadott Szekszárdon, és úgy látom, hogy mind a kollégáim, mind a kórház vezetése részéről megvan irányomban a bizalom – mondja a főorvos.

– Abban a szerencsés helyzetben van az osztály, hogy teljes a stáb, nincs betöltetlen orvosi státusz, minden orvosnak megvan a szakirányú végzettsége, és az ápoló személyzet is teljes és jól képzett.

A jövő terveiről szólva az osztályvezető főorvos elmondta, hogy szeretné kialakítani a célzott beteggondozást és utókövetést. A tervek szerint novembertől lesz cerebrovaszkuláris gondozás, epilepszia-, fejfájás-, mozgászavar- és memória szakambulancia, és külön szakrendelési formában tudják majd ellátni a neuroimmunológiai betegeket is. Eddig mindezen problémával egy általános ambulancia foglalkozott, most célzottan próbálják megvalósítani az ambuláns gondozást.

Javítani kívánnak az akut stroke ellátásán is, erre minden remény megvan a novembertől induló új sürgősségi osztály segítségével, amelynek köszönhetően nagymértékben javítható lesz az ellátás szervezettsége. A jövőre átadásra kerülő új kórházi szárnyba való átköltözést követően pedig látványosan emelkedni fog az ellátás színvonala.

Az osztályvezető főorvos bízik benne, hogy a megyei kórház ideggyógyászati osztálya a megszokott magas színvonalat még tovább tudja majd emelni a munkája során. Garancia erre a felkészült és elhivatott orvosi- és szakápolói személyzet, és a kórházban jelenleg zajló, fent említett fejlesztés. Az osztály jelenlegi és jövendő páciensei biztosak lehetnek abban, hogy a lehető legjobb ellátást kapják majd az ideggyógyászati osztályon.

Névjegy:

Dr. Kondákor István 1960-ban született Komlón. Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, 1978-ban érettségizett. A Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki diplomát szerzett. Külön engedéllyel felvételizett a pécsi orvosi egyetemre, ahol 1990-ben szerzett diplomát.

A pécsi neurológiai klinikán kezdett dolgozni. Kutatóként két évet töltött Zürichben. 2010-ben a Szegedi Egyetem magántanára lett.

2007-től 2012 augusztus végéig a kecskeméti megyei kórház neurológiai és stroke osztályának vezető főorvosa. Szeptember 1-től a Balassa János megyei kórház ideggyógyászati osztályának vezető főorvosa,

Házas, felesége közgazdász. Két gyermekük van, mindkettő a fővárosban jár egyetemre.

Hobbija a bridzs, a kerékpározás és a síelés.

A pécsi neurológiai klinikán kezdett dolgozni. Kutatóként két évet töltött Zürichben. 2010-ben a Szegedi Egyetem magántanára lett.

2007-től 2012 augusztus végéig a kecskeméti megyei kórház neurológiai és stroke osztályának vezető főorvosa. Szeptember 1-től a Balassa János megyei kórház ideggyógyászati osztályának vezető főorvosa,

Házas, felesége közgazdász. Két gyermekük van, mindkettő a fővárosban jár egyetemre.

Hobbija a bridzs, a kerékpározás és a síelés.

Dr. Kondákor István célzott beteggondozást és utókövetést szeretne kialakítani az osztályon -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!