Közélet

2010.05.30. 13:05

Erőművek sorakozhatnak egymás mellett az energiaparkban

Energiaparkot szeretne létrehozni egy soproni cég Tolnán. Az ajánlat a múlt heti képviselő-testületi ülésen került napirendre.

TEOL/S.K.

A cég megújuló, környezetbarát energiaforrások kiaknázásával foglalkozik, a Föld hőjéből származó geotermikus energiával, szél- és napenergiával, valamint hidrogén előállítással. A tolnai energiaparkban geotermikus erőmű, vagy hőerőmű, továbbá szélerőmű, illetve naperőmű létesülne, egyenként néhány MW teljesítménnyel. A cég együttműködési megállapodást kötne az önkormányzattal. A kft. elképzelése szerint a város biztosítaná a telephelyet.

A beruházást a társaság végezné, a város jóváhagyásától számítva egy éven belüli kezdéssel. A kft. és az önkormányzat közös gazdasági társaságot alapítana, amelyben a városnak tíz százalékos üzletrésze lenne, térítésmentesen. A társaság vállalná, hogy a város hőenergia igényét a mindenkori átlagárnál olcsóbban biztosítaná. Az ehhez szükséges távhő vezetéket az önkormányzatnak kellene kiépítenie.

A képviselő-testület egyelőre nem hozott konkrét döntést a kérdésben. Elviekben támogatta az energiapark létrehozását, a megállapodás részleteiről még egyeztetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!