Közélet

2012.03.25. 15:44

Észrevétlenül alakul ki az alattomos betegség

Nyílt napra várják az érdeklődőket, március 27-én a Vese világnapja alkalmából.

H. É.

Magyar nephrológusok kezdeményezésének köszönhetően 2006 óta minden év márciusban megtartják a Vese világnapját, amikor a szakma képviselő igyekeznek a betegségre irányítani a figyelmet.

A világnaphoz kapcsolódva a Tolna megyei Balassa János Kórház területén működő dialízisközpontban idén is nyílt napra várják az érdeklődőket, március 27-én 14 órai kezdettel.

Dr. Wagner Gyula nefrológus főorvos, a szekszárdi dialízisközpont vezetője elmondta, a vesebetegség alattomosan alakul ki, a beteg panaszai csak akkor jelentkeznek, amikor már nagy a baj.

Fontos tudni, hogy a gondozottak 60-70 százalékánál a veseelégtelenség nem elsődlegesen, hanem magasvérnyomás, vagy cukorbetegség következtében alakult ki. Ma Magyarországon körülbelül kétmillió magas vérnyomásos és egymillió cukorbeteg, azaz potenciális vesebeteg él.

Tolna megyében körülbelül 10 ezer ember állhat a betegség valamely stádiumában, a szakma látókörébe azonban csak ezren kerültek. Éppen ezért fontos, hogy aki a fentebb említett betegségekben szenved, az a veséjére is odafigyeljen.

A bajra vér-, vizelet-, valamint ultrahangos vizsgálattal fényt tudnak deríteni, sőt a vizeletből kimutatható fehérje menyisége alapján azt is meg tudják mondani, milyen gyors az állapotromlás.

Odafigyeléssel a folyamat lassítható. Ehhez szigorúan rendben kell tartani a vérnyomást, illetve a cukorbetegséget, le kell mondani a cigarettáról, ügyelni kell a testsúlyra, kerülni kell a sós ételeket, és a fehérjebevitelt is ajánlatos csökkenteni.

Minderről dr. Wagner Gyulától részletesebben is tájékoztatást kaphatnak, akik kedden ellátogatnak a szekszárdi központba. Ugyanakkor bepillantást nyerhetnek a dialízis menetébe, illetve választ kaphatnak kérdéseikre. Idén a világnap fókuszában a veseátültetés áll.

A B.Braun Avitum Zrt. 7. számú, szekszárdi díalizisközpontja ebből a szempontból kedvező helyzetben van, évente 6-7 beteg kap új vesét, ami szép számnak számít.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!