Közélet

2014.12.02. 08:26

Influenza még nincs, oltásért sem tolonganak

Egyelőre kevesen kérik az influenza elleni védőoltást az általunk megkérdezett háziorvosoknál. Az utóbbi években ugyanis nem volt járvány.

Budavári Kata

Nem volt igazi influenza járvány az elmúlt években, és a H1N1-es vírus is a múlt ködébe vész. Magyarán: úgy tűnik, most nem különösebben tartunk az influenzától, és ez látszik az oltási kedven. A tavalyihoz képest kevesebben keresik fel a háziorvosi rendelőket azért, hogy beadassák maguknak a vakcinát. Pedig járvány azért nincs, mert van oltóanyag. A beoltottak védik a többieket is, mondja dr. Kárpáti Eszter szekszárdi háziorvos.

A gyerekek, és főként a legkisebbek esetében kell leginkább a környezetükben élő felnőtteket oltani. Dr. Horváth Gábor házi gyermekorvos arról tájékoztatott, hogy a szakemberek eltérően vélekednek arról, kell-e a vakcina a gyerekeknek, és ha igen, hány éves kortól. Az egy és három év közöttiek immunválasza igen kicsi, de még a három és hat éves kor közötti gyerekeké is az, így őket kétszer kell oltani. Mivel azonban ők is járnak közösségbe, elvben a legjobb megoldás az lenne, ha tomboló influenza szezonban kihagynák az ovit. A krónikus betegeknek, az immunhiányos gyerekeknek ugyanakkor érdemes ezzel a két szúrással megadni a védettséget, és hat éven felüli, iskolások esetében sem árt megfontolni az oltatást. Dr. Horváth Gábor úgy látja: a pácienstől függ, azaz mindig egyéni elbírálás alá esik, hogy kell-e oltani vagy sem. A szekszárdi házi gyermekorvos szerint a baj gyakran az, hogy a szülők többsége nem ilyenkor, hanem januárban, februárban, az influenza szezonban kéri az oltást csemetéjének, ez azonban nem szerencsés. A védőoltás után 10-14 nappal jelennek meg a vérben az ellenanyagok, amelyek egy esetleges fertőzés esetén elegendő védettséget nyújtanak. És bár influenza még nincs, sok a felsőlégúti, hurutos betegséggel küzdő páciens, a gyermekeknél pedig néha úgy kell kisakkozni, mikor adható az oltás. Ezekben a hetekben kétféle betegséggel keresik fel többségükben a Tolna megyei gyermek háziorvosi rendelőket. Az egyik a hasmenéssel, hányással járó, gyors lefolyású vírus okozta megbetegedés, a többi banális felsőlégúti, hurutos betegség.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dr. Kárpáti Eszter Somogyi Lászlónak adja be az oltást. A háziorvosokat most érdemes felkeresnie annak, aki kéri a vakcinát (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 47. héten még nem volt influenzás beteg az országban. November 17-23. között az országban 6600, az előző hetinél 11,8 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Országos járványról akkor beszélünk, ha az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma meghaladja a heti 15 ezret. A járvány csúcsa általában február-március hónapokra esik. A védőoltást – melyet gyermek és felnőtt egyaránt csak egészségesen kaphat – most, a járvány kialakulása előtt érdemes kérni.

Minden évben más az összetétel, mert más a vírus

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, de általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt meggyógyulhat az, aki elkapja a fertőzést. Ugyanakkor komoly, kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igénylő elváltozást is okozhat. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve a rossz általános egészségi állapotú emberek. Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére.

Krónikus betegeknek ingyen jár a vakcina

Korra való tekintet nélkül ingyenesen hozzájuthat a vakcinához az, aki valamilyen krónikus betegségben szenved. Különösen figyelniük kell erre a szívbetegeknek, a cukorbetegeknek, a legyengült immunrendszerű krónikus, például daganatos betegeknek, illetve vese- vagy tüdőbetegségben szenvedőknek. Egészségi állapotra való tekintet nélkül az időskorúaknak is ajánlott a beadása, illetve az egészségügyi dolgozóknak. Azoknak is ajánlják az oltás beadatását, akik például munkájuk során sok emberrel kerülnek kapcsolatba. Így például a szociális területen vagy oktatási intézményben dolgozóknak.

kép: influenza_MD_0001
képalá: Dr. Kárpáti Eszter Somogyi Lászlónak adja be az oltást. A háziorvosokat most érdemes felkeresnie annak, aki kéri a vakcinát
fotó: Mártonfai Dénes

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!