Közélet

2013.06.26. 19:29

Ingerlékeny, nehezen koncentrál? Itt a magyarázat

Kit a hideg, kit a melegfront visel meg. A héten történt több mint húszfokos hőmérséklet-ingadozás sokak számára okozott nehéz perceket.

Venter Marianna

Sokan nem is tudják magukról, hogy érzékenyek a frontokra, csak azt tapasztalják, hogy az adott napon ingerlékenyebbek, nehezebben koncentrálnak, esetleg szédülősebbek, és minden munka nehezükre esik. A frontérzékenység általában 30-40 éves korban jelentkezik először, kialakulását többféle tényező befolyásolja, például az életmód vagy a genetika. Az érintettek a közelgő változásokat nem hirtelen, hanem már akár napokkal előbb is megérzik. A krónikus betegek a legérzékenyebbek a hirtelen változásra, de igen rossz hatással van azokra is, akik pszichés problémákkal küzdenek. Azok, akiket megviselnek az időjárási frontok, általában kitapasztalták már azt is, hogyan enyhíthetik a legjobban a kellemetlen tüneteket, de kérhetnek tanácsot háziorvosuktól is. A fiatalabb, strapabíróbb szervezetet kevésbé veszik igénybe a frontátvonulások, mint az idősekét, a krónikus betegséggel küzdőkét. Utóbbiak esetében kirívó panaszok is felléphetnek. Például anyagcsere- vagy légzészavarok, sőt migrénes fejfájás is előfordulhat. Amennyiben a tünetek már-már elviselhetetlenek, tanácsos orvoshoz fordulni, és enyhítésükre a megfelelő készítményt közösen megtalálni.

A frontérzékenyek és a krónikus betegek számára a frontot megelőző nap okozza a legnagyobb megpróbáltatást. Ez az időszak legerőteljesebben a keringésre hat. A hétvégi kánikulában a szervezet gyorsabban keringette a vért a gyorsabb lehűlés reményében, és ez változott meg drasztikusan a hidegfront hatására. Ilyenkor előfordulhat szívritmuszavar, agyi keringési zavar. Ezek a zavarok a front megérkezése után általában elmúlnak, de ha a páciens továbbra is rosszul érzi magát, vagy panasza van, forduljon orvoshoz.

Mivel megelőzni nem lehet a fronthatásokat, de fel lehet rá készülni, ajánlatos figyelni az orvosmeteorológiai jelentéseket. Annak, aki már kitapasztalta, hogy számára melyik gyógyszer válik be, érdemes azt előre beszerezni. A szívbetegeknek frontok érkezésekor stresszoldó szerek használatát javasolják a kardiológusok. De akár természetgyógyászati termékek is enyhülést hozhatnak a panaszokra.

A fronttal járó esők hatása azonban nyáron igen pozitív, mert csökkenti a levegőben szálló virágpor mennyiségét, ami az allergiások számára azért némi megkönnyebbülést hoz. Ám az erőteljes fronthatás, esővel, vagy anélkül, mindenkit megvisel, ezért, aki teheti, iktasson be egy könnyebb napot, kevesebb megterheléssel, több pihenéssel, és lehetőleg könnyű étkezéssel.

Az étkezés is befolyásolhatja a frontot

Hidegfrontra érzékenyek számára a B1-, a D- és az E-vitamin, a kalcium- és a magnéziumbevitel növelése, valamint húsok, húskészítmények, sajt, tojás fogyasztása ajánlott. A melegfrontra érzékenyeknek a megszokottnál több A-, B2- és C-vitamin, valamint a kalcium a foszfor, szódabikarbóna, valamint a zöldség- és gyümölcsfélék lehetnek kedvező hatással.

Frontérzékenységtől és az időjárás változásaitól függetlenül ügyelni kell nyáron a napi legalább két liternyi folyadék bevitelére, és arra, hogy a legmelegebb, legnaposabb órákat ne a szabadban töltsék az idősebbek, vagy krónikus betegek.

A prognózis szerint visszatér a kánikula

A hét végére már kellemes hőmérsékletű időt jósol a meteorológia. Pénteken, szombaton és vasárnap a hőmérséklet már elérheti a 25 fokot. A nyárias időben gyakran megnövekszik majd a felhőzet, és szórványosan kisebb zápor, zivatar fordulhat elő. Július első felében további melegedés várható, a prognózis szerint visszatér a kánikula. Az idei nyárra a legmelegebb napokat július 10 és 20, illetve augusztus 13 és 23 közé jósolta Dávid Mihály magánmeteorológus. Előrejelzése szerint a fent említett időszakokban nem ritkán negyven fok fölé emelkedik majd a hőmérő higanyszála.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!