Közélet

2014.12.02. 10:36

Mint értékes vagyonunkat óvjuk az egészségünket!

Sokat hallunk róla, ennek ellenére sajnos helytelenül gazdálkodunk ezzel vagyonnal, mondta a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

H. E.

Az egészségünkre is vagyonként kell tekinteni – mondta prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a szekszárdi alapszervezet hétfői rendezvényén, hozzátéve, hogy ennek ellenére sajnos helytelenül gazdálkodunk ezzel vagyonnal. Előadásában az Európai Rákellenes Kódex pontjait, valamint magyar kiegészítéseit ismertette, kiemelve, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, miként lehet tenni az egészség megóvásáért.
A rák megelőzése érdekében fontos, hogy ne dohányozzon az ember; mozogjon többet; ne hízzon el; minden nap fogyasszon gyümölcsöt, zöldséget, mértékkel fogyasszon alkoholt; óvakodjon a túlzott napozástól, figyeljen oda a felelősségteljes szexualitásra! Prof. dr. Simon Tamás a rendszeres szellőztetés fontosságára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a tégla, a kő és a beton építésű ingatlanok esetében ez különösen lényeges, mivel ezek az anyagok kis mennyiségben radont tartalmazhatnak, amely azonban kiszellőztethető.

A hölgyek számára lényeges a rendszeres nőgyógyászati szűrés, az 50 év felett a férfiaknak pedig a prosztata vizsgálat. Az általános felmérés azonban mindenkinek ajánlott néhány évente. De nem elég csak elmenni az orvoshoz, a tanácsokat meg is kell fogadni – figyelmeztetett a professzor.

A rendezvény vendége volt az őcsényi Szentgyörgyi György, egykori Malév pilóta is, aki jelenleg Indonéziában dolgozik oktatóként. Ő Őcsénytől Jakartáig címmel tartott előadást, bemutatva a két világ közötti különbségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!