Közélet

2012.01.11. 13:26

Új neve van a megyei kórháznak

Január elsejével állami tulajdonba kerültek a fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények, köztük a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház. Az átalakulással járó változásokról, annak a betegellátásra gyakorolt hatásáról kértünk tájékoztatást Tolna megye legnagyobb egészségügyi intézményének vezetőjétől.

TEOL/Hargitai Éva

Az elmúlt év végén a szekszárdi egészségügyi intézménynél is tulajdonosváltás zajlott, a megyei önkormányzattól állami kézbe került a Balassa János Megyei Kórház. Milyen változások jártak ezzel együtt, kérdeztük dr. Muth Lajos főigazgatót.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A sürgősségi részleg bővítése most is zajló beruházás a megyei kórházban (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Fenntartóváltozás történt, a megyei önkormányzattól a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz kerültünk, amelyen belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) jelölték ki fenntartónak, míg a vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz, mondta dr. Muth Lajos. Hozzátette, a tulajdonosváltás névváltozással is járt, január 1-től az intézmény neve: Tolna Megyei Balassa János Kórház.

A főigazgató tájékoztatása szerint az átadás-átvétel decemberben megvolt, az egyeztetések – a jó együttműködésnek köszönhetően kisebb zökkenők ellenére – időre megtörténtek. (Külön honlapot működtetett a GYEMSZI, hogy az intézmények minden információt megkapjanak.) A megyei kórház bérszámfejtését és számlavezetését az államkincstár vette át. A másik lényeges változás, hogy az uniós pályázatok kedvezményezettje a megyei önkormányzat helyett a GYEMSZI lett.

Ez utóbbi intézkedés azért bír különös jelentőséggel, mivel a kórház folyamatban lévő beruházásait - sürgősségi, tömbösített beruházás - érinti. További változást jelent, hogy a GYEMSZI az egész országra kiterjedő közbeszerzési eljárásokat tervez, többek között az energia- és gyógyszerbeszerzésekre.

A Balassa János Kórház az elmúlt év végén különböző forrásokból – „kasszasöprés”, konszolidációs juttatás, ÖNHIKI – támogatásokhoz jutott. A konszolidációs pénzt ugyan még nem kapták meg, de ez az összeg elegendő arra, hogy a kórház rendezze a januárban lejáró számláit –hallottuk a jó hírt.

Népegészségügyi termékadó

Decemberben jelentették be, hogy a chipsadóból 2011-ben befolyt hárommilliárd forintból a legnagyobb terheléssel és kockázattal járó munkakörökben dolgozó egészségügyiek kapnak pénzt. A 120 ezer egészségügyi dolgozó közül körülbelül 42 ezer számíthat pénzre.

A kérdésre, hogy a fenntartóváltozás előnyöket vagy esetleg hátrányt jelent, a főigazgató kijelentette, hogy új fajta együttműködés most van kialakulóban. Az, hogy ez a mindennapi gyakorlatot egyszerűsíteni vagy bonyolítani fogja, csak ezután fog kiderülni. A folyamatból a betegek mindenesetre semmit sem fognak észrevenni, hangsúlyozta dr. Muth Lajos.

Nyolc térséget terveznek

A Semmelweis tervben bevezetett új koncepció az egészségügyi ellátórendszert nyolc térségbe szervezi, a térségek pontos határvonalát a jövő évben húzzák meg. Az egészségügyi államtitkárság tervei szerint május elsejével elindulhat az új ellátórendszer, amelyben mindenki számára egyértelmű lesz a betegút- és a térségi beosztás, a szükséges megállapodásokat április végéig aláírják.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!