Nagyszabású dróntámadást indítottak 15 ukrajnai régió ellen az orosz erők – frissül

953. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tűzoltók egy orosz légitámadásban súlyosan megrongálódott lakóépületnél Harkivban 2024. október 2-án éjjel. A támadásban legkevesebb tíz ember megsebesült MTI/EPA/Szergej Kozlov

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Cikkünk frissül!

Tizenöt megyéből jelentett dróntámadásokat az ukrán védelem

Az orosz erők az éjszaka folyamán nagyszabású dróntámadást indítottak 15 ukrajnai régió ellen, kárt okozva kereskedelmi és lakóépületekben – közölték csütörtökön a helyi hatóságok, bár azonnali jelentések nem érkeztek áldozatokról.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy a támadás során 105 orosz drónból 78-at lelőttek, további 23-at pedig valószínűleg elektronikus zavarással semlegesítettek.

Az ukrán főváros, Kijev hatóságai szerint a légierő mintegy 15 drónt megsemmisített a város és környéke felett a több mint öt órán át tartó légiriadó során.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a közösségi médiában azt írta, hogy az egyik kerületben dróntörmelékek hullottak le, de elmondása szerint nem okoztak tüzet.

Az éjszakai támadás Kijev megye három másik kerületében is tüzet okozott, amelyet azóta már eloltottak – közölték a regionális hatóságok.

Oleh Kiper, az Odessza megye kormányzója arról számolt be, hogy a régiót ért támadás megrongálta az elektromos vezetékeket. Mintegy háromezer fogyasztónak már helyreállították az áramellátást, de további kétezer ember maradt áram nélkül az egyik körzetben – tette hozzá.

Tucatnyi orosz drón vette célba vette a közép-ukrajnai Poltava megyét, hat kereskedelmi épületet megrongálva, valamint egy lakóház és egy óvoda ablakait betörve – közölte Filip Pronin, kormányzó.

Egy másik támadásban, a Kirovohrad megyében, az ország középső részén egy lakóház és a szomszédos garázsok ablakai is megrongálódtak – közölte Andrij Rajkovics kormányzó.

A légierő 16 drónt lőtt le az ország középső részén, Cserkaszi megyében, ahol a lehulló törmelékek bozóttüzet okoztak, amelyet azóta már eloltottak – derült ki a helyi hatóságok tájékoztatásából.

Nagy erőkkel nyomulnak előre az oroszok Kelet-Ukrajnában

Vuhledar elvesztése alapvetően nem változtatja meg az offenzív hadműveleteket, mert „nem egy különösen fontos logisztikai csomópont” – véli Luke Harding, a Guardian szakértője, írja az Origo. Az orosz erőknek most nyílt terepen kell manőverezniük, hogy kapcsolatba léphessenek az északabbra eső egységekkel.

Elemzők szerint aggodalomra adhat okot, hogy az orosz erők két éve a leggyorsabb ütemben haladnak előre Kelet-Ukrajnában.

Orosz bloggerek azt mondják, hogy a moszkvai erők most megpróbálhatnak Vuhledartól Velyka Novozilka felé nyomulni, ami alig több mint 30 kilométerre nyugatra van Zaporizzsja tartományban.

Az orosz erők jelenleg a luhanszki régió 98,5 százalékát és a donyecki régió 60 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4857-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4212-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában