fogathajtás

2018.08.02. 12:30

Kétszer nyert országos bajnokságot

Készül a hétvégi, csehországi, világranglista pontgyűjtő versenyre Rohr Máté. A tolnai fiatalember négyes póni fogattal versenyez. Edzéskor kétlovas fogattal járja a város utcáit. Összesen tíz pónit tart, melyek közül nyolc „versenyképes”. Mindig azokkal indul a megmérettetéseken, amelyek a legjobb formában vannak.

Wessely Gábor

Rohr Máté a kaposvári egyetem végzős hallgatója. Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki diplomát fog kapni. Szenvedélyesen szereti a fogathajtást, pedig senki nem terelgette ebbe az irányba. A nagyapjának ugyan van lova, de azt munkára használja. Ő nyolcévesen kapta az első pónit, s azóta a lovassport az élete. Versenyezni 2009-ben kezdett, s juniorként, 2010-ben, póni kettesben ezüstérmet szerzett a vecsési országos versenyen. A magyar válogatott tagja 2011-től. Kétszer volt országos bajnok. Eddigi legjobb eredménye egy csapatban, Franciaországban, 2013-ban szerzett világbajnoki bronzérem. Azt mondja: ez volt Magyarország első érme póni fogathajtásban. Csapattársa Jámbor Vilmos és Palkovics Dávid volt.

Világbajnokság kétévente van, a következőt itthon szervezik, 2019-ben, Kisbéren. Az idén 4-5 pontgyűjtő versenyt tartanak – a mostani csehországihoz hasonlóakat –, s az azokon elért összesített eredmény alapján alakul ki az éves ranglista. Három számban kell bizonyítani az ügyességet, a gyorsaságot, a hajtó és a lovak összeszokottságát: díjhajtás, maratoni hajtás, akadályhajtás. Tavaly a világranglista 13. helyén végzett Rohr Máté, de két évvel korábban volt már tizedik is. Ezt a versenyévet az első tízen belül szeretné zárni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában