Székely Zoltán

2019.01.05. 16:00

Guam szigetén tanít az egykori garaysta

Az Egyesült Államokhoz tartozó Csendes-óceáni Guam szigetén tanít matematikát Székely Zoltán, aki 1977-ben a Garay János Gimnáziumban érettségizett. 

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

– Diákként álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer majd egy trópusi szigeten fogok matematikát tanítani – kezdte történetét Székely Zoltán, aki az ünnepekre látogatott haza. – Kedves gimnáziumi földrajz tanárom, néhai Bodor Árpád jóvoltából hallottam ugyan Guamról, még a térképen is ráakadtam volna, de ennél többet nem tudtam róla.

A matematikát már a Zrínyi utcai általános iskolában megkedvelő Székely Zoltán gimnazistaként is jeleskedett ebben a tantárgyban. Az Alma Mater után egyenes út vezetett a szegedi egyetem matematika szakára. Később, már a kilencvenes években professzora, Csákány Béla jóvoltából az Egyesült Államokban kezdhette el Ph. D tanulmányait.

Székely Zoltán. Fotó: Beküldött kép

– Így kerültem előbb Dél-Karolinába, majd a fokozat megszerzése után a fővárosba, Washington D. C.-be. Itt a világ egyetlen, siketek számára fenntartott egyetemén tanítottam. Hét év után lejárt a számomra megadatott idő, ekkor pályáztam meg a Guami Egyetem matematika oktatói állását. Immár tizenkettedik éve tanítom itt az egyetemistákat, akiknek legtöbbje helyi őslakos, vagyis chamorro. Szorgalmas diákok, sok tehetséges fiatal van köztük, akik később a kontinentális Amerikában folytatják magasabb fokú tanulmányaikat.

A Csendes-óceán keleti medencéjében található, forró égövi paradicsomnak számító Guam mágnesként vonzza a dél-koreai, japán és tajvani turistákat. Egyedül Japánból évi egymillióan fordulnak meg ezen a tájon. A szigeten számottevő amerikai lakosság is él, többnyire a helyi katonai támaszpont alkalmazottai, a hadseregben szolgáló hivatásos állomány és családtagjaik. A környék egy kozmopolita amerikai nagyváros benyomását kelti, miniatűr kivitelben, ahol az év minden szakában nyüzsögnek a külföldiek.

A chamorro őslakosok erős testalkatú, barna bőrű emberek, akik sokat harcoltak az egykori spanyol hódítókkal. Erősen kötődnek a keresztény valláshoz, 85 százalékuk katolikus. A klíma trópusi, a hőség magas páratartalommal párosul, emiatt munkahelyen dolgozni légkondicionálás nélkül lehetetlen. Időnként végigsöpör a sziget közelében vagy éppenséggel a szigeten keresztül egy-egy nagy erejű tájfun. Ilyenkor óriási mennyiségű eső esik, a szél pedig komoly rombolást végez.

Az egykori szekszárdi garaysta mindig elmondja guami diákjainak, hogy Magyarországon született. – Ilyenkor rendre vissza is kérdeznek, hogy merrefelé is van ez az ország? Ha közlöm, hogy Közép-Európában, akkor már el tudják helyezni a térképen. Rajtam és feleségemen kívül nincsenek magyarok a szigeten. Egy alkalommal egy kedves helyi ismerősömnek vittem ajándékba egy sárközi mintás blúzt. Nagyon örült neki. Bár nem tudta, hogy a ruhadarab Tolna megyéből származott, ezzel együtt értékelte a népi motívumok szépségét.

Székely Zoltán, akárcsak felesége, magyar és amerikai, tehát kettős állampolgár. Ám azt vallja, hogy hogy gondolkodását, érzelmi világát tekintve soha nem lehet más, mint magyar.

– Ez áldás, de lehet átok is – gondolkodott el. – Nem mindig tudunk azonosulni a körülöttünk lévő világ szempontjaival. Ezért csak annyit mondhatok: a mi életünk lehet a bizonyság a magyar mondás bölcsességére, mely szerint mindenütt jó, de legjobb otthon.

A rettegett matek

Székely Zoltán azt is közölte, hogy a matematika még Guam szigetén is mumusnak számít. – A tantárgytól való szorongás leküzdhető szorgalommal és kitartással – ajánlott egy hatékony gyógymódot. – A guami egyetemen, csakúgy, mint Amerikában, valamennyi első éves hallgatónak kötelező matematikát tanulnia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában