kiskertész

2021.02.01. 07:00

Tavaszra hangolódva kezdődik a munka

Akinek van kiskertje, már alig várja, hogy végre kiszabaduljon a lakásból és tevékenykedhessen a szabadban. Bár most még kint sok munka nincs, azért már készülhetünk a tavaszra.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kerti szezonra készülést kezdhetjük mindjárt a szerszámokkal, amelyeknek többsége élezésre vár: a kicsorbult ásót, kapát, lapátot mi magunk is kikalapálhatjuk, megreszelhetjük. A tompa csákányt, fejszét, baltát talán jobb szakemberre bízni, hogy megélesítse. Enyhébb téli napokon kimerészkedhetünk a kertbe és az alábbi tennivalók közül válogathatunk: Ha még megvan a vágott karácsonyfánk, ne dobjuk el. Inkább vágjuk le az ágait, és használjuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Érdemes az idősebb fák törzsének tisztogatását elkezdeni az enyhébb napokon. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat és az alatta meghúzódó, áttelelő kártevőket, kórokozókat.

Szerezzük be a szükséges műtrágyákat. Ősszel elsősorban a foszfát- és káliumtartalmú műtrágyákat szórtuk ki, tavasszal viszont nitrogéntartalmú műtrágyára (pétisó, ammónium-nitrát) lesz szükségünk. Számos megbízható hazai vetőmag a neten is elérhető.

Ha van kedvünk hozzá, mi magunk is megpróbálkozhatunk a palántaneveléssel. Vásároljunk jó minőségű virágföldet, és az összegyűjtött műanyag tejfölöspoharakba el is kezdhetjük a magok ültetését. A vetőmagok csírázásához a legoptimálisabb talajhőmérséklet körülbelül 15–20 fok, a nagyon alacsony, vagy túl magas hőmérsékleten a vetőmagok biztosan nem fognak kicsírázni. A vetőmagokat érdemes a csomagoláson jelzett mélységben elvetni, ha erre nem figyelünk oda, akkor könnyen megeshet, hogy nem fognak kikelni. A sikeres csírázás egyik kulcsa a talaj megfelelő nedvességtartalma. Ennek elérésért mindig tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt a magok számára addig, amíg azok ki nem csíráznak, és meg nem jelennek az első levélkék. Arra mindig figyeljünk oda, hogy sem a túl nedves, sem a túl száraz táptalaj nem kedvez a csírázásnak.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában