Téli napforduló

2023.12.22. 14:00

Kovakővel gyújtott tűzön főzték meg a rackaragut

Az ősi magyar hagyományok ápolói találkoztak Závodon december 21-én, a téli napforduló idején. Nagy ünnep volt ez eleinknél, erre emlékeztek színes programokkal a faluban, immár tizedik alkalommal.

Wessely Gábor

Mónus József íjász bemutató előadása (a szerző fotója)

Tizedik alkalommal rendezték meg a Kerecsen Ünnepet a faluban. (A kerecsensólyom az ősmagyarok kedvelt madara volt.) A szervező a nemrégiben alakult Závodi Kulturális és Hagyományőrző Sport Egyesület volt. Ám ez csak formai változás, mert gyakorlatilag ugyanaz a program főkoordinátora, aki korábban is ellátta ezt a feladatot: Szedlacskó Csaba. A nemzettudat erősítésének elkötelezett aktivistája, mindenekelőtt a X-XI. századi hagyományok ismerője és ismertetője, ápolója.

Szedlacskó Csaba szervező vendégekkel beszélget

A település központjában, egy szabad, füves területen gyűltek össze a résztvevők. Többségük korabeli ruhákba öltözött, a kirakodó vásárban is a régi időkre emlékeztető portékákat kínáltak, és a kovakővel meggyújtott tűzön, bográcsban főtt a rackaragu. Ezt az úgynevezett áldos ételt kínálták később a megjelenteknek. 

A Kerecsen Ünnep a téli napfordulóhoz, december 21-éhez kötődik. Az összes lovas, nomád nép életében a legnagyobb eseményének számított egykoron. S most Závodra jönnek évről-évre azok, akik nem hagyják veszni a múltat, hanem felidézik azt, sokféleképpen: a fegyverhasználattól, a viseleten és gasztronómián át, az énekes-táncos produkciókig. 
Meghívták Mónus József távlövő és céllövő világbajnokot, aki az íjak készítéséről tartott bemutató előadást.

Fábos Bence solymász

Ott volt Fábos Bence solymász is, aki a ragadozó madarakról (héja, vércse, sólyom, karvaly, ölyv, sas) és a korabeli vadászatokról beszélt. A zenei blokkban az Ősforrás zenei műhely (Kilián Imre, Korcsmáros Zsuzsanna, Szentei Gábor), a Lélekzengető zenekar (Gulyás Judit, Tóth József, Korcsmáros Zsuzsanna, Szabó Andrea, Gász Boglárka) és a Karakürt zenekar (Vörösmarti Anikó, Vörösmarti Imre) lépett színre. Tombolasorsolást is rendeztek, melyen a fődíj a világbajnok egyik íja volt.

Készül az áldos étel, rackából

Vendégek az ország minden részéről érkeztek, mintegy ötvenen. Szedlacskó Csaba elmondta: népesebbek szoktak lenni az ilyen összejövetelek, de ez a hétköznapi időpont most sokaknak nem volt jó. Egyébként a závodiak is járnak a hasonló hagyományőrző találkozókra, mindenfelé.

Fegyverek, edények, rockopera

Sok érdekes ember jön össze egy ilyen rendezvényen. Mindenkinek megvan a saját érdeklődési köre, kutatási területe, tehetsége, művészete. A nomád hagyományőrzők némelyike a fegyverismeretben jeleskedik, bemutatókat tart, mások a madaras és kutyás vadászatban járatosak, megint mások kézműveskednek, edényeket, ruhákat, lábbeliket készítenek. Múltidéző zenés darabok is készülnek. A Karakürt zenekar tagja, Vörösmarti Imre rockoperát írt, Vazul vére címmel.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában