Hajdan

2024.01.12. 07:30

Virágzásnak indult az ibolya

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Fotó: Varga Lívia

35 ÉVE januártól zárva tartott a szekszárdi Művészetek Háza, az ott zajló orgona építés miatt – közölte a Tolna Megyei Népújság 1989. január 5-i száma. „Január 4-én megérkezett NDK-ból a drezdai Jehmlich Orgonaépítő Üzemből – több száz darabban – az összeállításra váró hangszer” – folytatódott a hír. „Két kamionnal szállították – a fém sípok kivételével – valamennyi fa alkatrészt: a szekrényt, a szélládát, a fasípokat, a tartó- és mechanikus belső szerkezeteket, és a játszóasztalt.”

35 ÉVE az új esztendő beköszönte után fél órával megtörtént az első halálos baleset a vármegyében – olvasható a fekete krónika a Tolna Megyei Népújság 1989. január 3-i számában. „Január 1- jén 0 óra 30 perckor Őcsény külterületén H. Gy. 34 éves alkalmi munkás, érsekcsanádi lakos személygépkocsijával ismeretlen okból áttért az úttest bal oldalára és összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő T. R. 19 éves szobafestő, tolnai lakos, majd az ezt követő, Sz. J. 19 éves tanuló, tolnai lakos által vezetett személygépkocsikkal. A baleset következtében H. Gy. a helyszínen meghalt. Utasai, B. J. 24 éves és B. B. 46 éves decsi lakosok, valamint Sz. J. és a másik két autóban utazó V. Zs. és V. A. 17 éves, szekszárdi, továbbá K. Z. 20 éves tanuló, tolnai lakosok könnyű sérülést szenvedtek.”

35 ÉVE „a gyönyörű december végi és január eleji tavaszban virágzásnak indult az ibolya, a szerénység megtestesítője” – jelent meg a hír a Tolna Megyei Népújság 1989. január 3-i számában. Emellett azonban más virágok is kibújtak a földből. „A tamási erdő mellett van a Torma-féle pince présházzal. Ennek napsütötte gyepes udvarán évről évre egész éven át tömegesen virágzik az apró margitvirág. Enyhe télen terítve van a gyep szép, sárga bélcsöves virágokkal, míg a szélső nyelves virágai fehérek. Nem havas télen e virágokból álló szőnyeg pompás tavaszi látvány. Kissé távolabb az egykori kocsiút és gyalogút mellett a százszorszép virágzik. Az enyhe, hőmentes telet átvirágozza a rózsaszín szélű, fehér virágaival és a lapocka alakú tőleveleivel.” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában