Pénzügyek

2024.06.29. 11:30

Könnyebb optimistának lennie, akinek van megtakarított pénze

Hogyan gazdálkodjunk? Erről beszélt előadásában dr. Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője kedden délután a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központjában.

Szepesi László

A matematikus és közgazdász, arról beszélt, hogyan lehet a család pénzügyi tudatosságát magasabb szintre emelni.

pénzügyi tudatosság, megtakarított, pénz
könnyebben lehetünk optimisták, tette hozzá, ha van megtakarított pénzünk. Fotó: Kiss Albert

Először a hitelt fizessük vissza

Fontos az, kezdte, ha egyszerre van hitelünk is és ugyanakkor fölös pénzünk is, akkor próbáljuk először hitelünket visszafizetni, s ne kaszinózni pénzünkkel, hanem spóroljuk meg azt a magas kamatot, amelyet a hitelre fizetnünk, ha pedig befektetési lehetőségeink vannak akkor oda rakjuk a pénzünket, amiket ismerünk, tudjuk, hogy mi mozgatja a befektetés értékét. 

Ha lehet, próbáljunk félrerakni magunknak pénzt a nehezebb időkre, ha véletlen elvesztenénk állásunkat legyen vésztartalékunk. 

Kerüljük a rizikós hitelt

Felidézte azokat az éveket, amikor ha valaki ingatlant, kocsit akart venni, svájci frank hitelt vett fel. Az egy kockázatos történet volt, azóta sokat fejlődött a pénzügyi tudatosság, sokat csökkent a hitelállománya is a magyar embereknek. 

Ugyanakkor nőttek a megtakarítások, sok pénz van állampapírokban, figyelnek arra, hogy biztonságos, magas hozamú befektetéseik legyenek.

A megtakarításoknak legnagyobb hatása a fiataloknál van, mert a jelenlegi állampapír hét százalék körüli hozamait nézve a betett összeg tíz év alatt megduplázódik. 

Csökkent az infláció

Természetesen szóba kerültek egyéb megtakarítási lehetőségek, adatokkal, grafikonokkal mutatta, hogyan alakult az arany ára, miként mozgott a tőzsdén a pénz. 

Sebestyén Géza beszélt a korábbi magas inflációról, amit az egekbe szökő gázár, s a 2022-es aszály is okozott. Azóta a tavaly januári 25 százalékról 4-re csökkent a mértéke, s optimisták lehetünk, mert ilyen gazdasági gondok ritkán fordulnak elő. Persze, könnyebben lehetünk optimisták, tette hozzá, ha van megtakarított pénzünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában