Hajdan

2024.07.30. 19:00

Várdomb határába érkeztek a gázvezeték-építők

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Ádám János

40 ÉVE Gázvezeték építés. Bátaszéket elhagyva, az 56- os számú fő közlekedési úttal párhuzamosan haladva, Várdomb határába érkeztek a gázvezeték-építők. A Mátraaljai Szénbányák gáz- és olajvezeték-építő üzemének munkásai, a gázvezetéket védő 500 milliméter átmérőjű csövek helyét lengőfejes kotrógép segítségével markolják ki, az előírásoknak megfelelően egy, illetve másfél méter mélységben. A közutak és dűlőutak kereszteződésénél ez a mélység kettő és kettő méter harminc centiméterre módosul. Ezeket az utak alatti átfúrásokat, speciális fúrószárnyakkal végzik. Folyamatos üzem esetén napi százötven méter árok kotrása lehetséges. Ezt követi a csöveket összeillesztők, a szigetelők munkája. Az elmúlt hét végén kezdték meg az 56-os közút alatt az átfúrást. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 24.)

40 ÉVE Címer terv. Würtz Ádám Munkácsy-díjas grafikusművész megtervezte szülőhelyének, a nemrégiben városi rangra emelt Tamásinak a címerét és zászlóját, amelyet a szintén grafikusművész lánya, Iványiné Würtz Andrea festett le. A szép, új címerpajzs felső kétharmada sötétzöld alapszínben ezüst színű lapátos agancsú dámvadfejet ábrázol, felette vörös csillaggal. A Koppány folyó stilizált rajza választja ketté a pajzsot, amelynek alját függőleges négy bíbor- és öt ezüstsáv ékesíti. Az új város fehér színű zászlóját ugyanez a címerpajzs díszíti, s a lobogó végén rövid piros-fehér sávos. Az új városi zászló- és címertervet a lakosság véleményezésére ki tették közszemlére a tamási művelődési központ előcsarnokában és a könyvtárban, s végleges jóváhagyásáról annak figyelembevételével döntenek a szeptemberi tanácsülésen. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 26.)

40 ÉVE Bonyhádi művészpalánták. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Művelődési Minisztérium országos gyermek- rajzpályázatot hirdetett. A pályázat lezárult, összesen 3056 pályamű érkezett az ország különböző részeiből. E nagy mennyiségű rajzból a zsűri 146 alkotást minősített kiállításra alkalmasnak. Tolna megyéből a következő alkotók munkáit állítják ki Budapesten, a városligeti Műjégpálya épületében: Sővér Zoltán 11 éves, Bonyhád. Rajztanára: Kovács Ferenc; Ambrusz Gábor 11 éves, Bonyhád, ugyancsak Kovács Ferenc a rajztanára; Pogonyi Zoltán 14 éves, Bonyhád. Az ő rajztanára: Sebes Andrásné. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 25.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában