Magyar népmese napja

2 órája

Amikor a mese életre kel: Szeptember 30. a magyar népmese napja

A Babits Mihály Általános Iskolában minden jeles nap különleges figyelmet kap. Ezúttal a Magyar Népmesék Napja hozta lázba a diákokat, akik a mesék, rajzok és illusztrációk világában merülhettek el.

Balogh Éva

Immár 20 éve ünnepeljük a magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar népmesék gazdag kincsestárára, és átadja azok örök érvényű bölcsességeit a legfiatalabb generációknak. A Babits Mihály Általános Iskolában a jeles napokra különös figyelmet fordítanak, így van ez a népmesék ünnepével is. Az iskola könyvtáros pedagógusa, Máté Józsefné Erzsike mosolyogva mesélt arról, hogyan ünnepelnek az intézmény falain belül. – Az idén egy versenyt hirdettünk, ahol a gyerekek a tanítójuk által felolvasott népmeséhez készítettek illusztrációt – mondta. Az alsós diákok lelkesedése egyértelmű, hiszen tízből kilenc osztály csatlakozott a programhoz.

Rajzok és mesék a képzelet birodalmából
Fotó: Denes Martonfai

A rajzokból kiállítás is készült az iskola könyvtárában, ahol a gyerekek és tanáraik boldogan gyönyörködnek egymás alkotásaiban. Erzsike hozzátette: „Nálunk a jutalom maga a kiállítás. A gyerekek örömmel hozzák be a rajzaikat, és nagy büszkeséggel mutatják meg szüleiknek is.” Az iskolai falak között most nem csak a rajzok, de a mesék is életre keltek: a könyvtárban és az iskolarádióban is népmeséket hallgattak a diákok, amelyek visszarepítették őket a régi idők mesés világába. Az iskolában ezt a napot minden évben kiemelten ünneplik, hiszen a népmesék fontosak a gyermekek kreatív gondolkodásának fejlesztésében.

Magyar Népmesék Napja
A gyerekek szívesen csatlakoznak a foglalkozásokhoz
Fotó: Denes Martonfai

A pedagógus elmondta, hogy nem az a cél, hogy a gyerekek versenyezzenek, hanem hogy élvezzék az alkotás örömét. – Bár az internet és a modern technológia egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben, a gyerekek még mindig nagyon szeretnek könyvtárba jönni, és itt alkotni. Ez különösen a Magyar Népmese Napján válik igazi ünneppé – summázta a pedagógus az eseményeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában