Állva tapsoltak a diákok: A Csobogó Együttes újabb sikere Szekszárdon (videó)

A Zene Világnapja alkalmából a Csobogó Együttes teltházas koncertet adott a Garay János Gimnáziumban. Az esemény különlegessége volt, hogy a zenekar szekszárdi és Tolna vármegyei költők verseit zenésítette meg, amelyet a diákok rendhagyó irodalomóra keretében hallottak. A fiatalok felállva tapsolták meg a produkciót, és Babothi-Varga Jenő vezetésével a Csobogó Együttes hatalmas sikert aratott.

Bencze Péter

Teltházas koncerttel ünnepelték Szekszárdon a Zene Világnapját, a Csobogó Együttes különleges műsorral készült a helyi közönség számára. Az esemény rendhagyó irodalomóraként valósult meg, amelyen a zenekar szekszárdi és Tolna vármegyei költők verseit zenésítette meg. A koncert helyszínéül a Szekszárdi Garay János Gimnázium szolgált, ahol a diákok két előadáson vehettek részt, mindkettő teltházzal zajlott. Délelőtt általános-, délután pedig középiskolás fiatalok előtt léptek fel a zenészek. A rendezvényt a Szekszárdi Tankerületi Központ és a gimnázium közösen szervezte, és nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a diákok egy különleges művészeti élményt kapjanak.

A fiatalok imádták a Csobogó Együttes koncertjeit.
Teltházas koncertet adott a Csobogó Együttes
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Fogékonyak a fiatalok a megzenésített versekre

Babothi-Varga Jenő, a Csobogó Együttes vezetője elmondta, hogy a zenekar számára is hatalmas élmény volt a koncert, amelyre szekszárdi költők verseit zenésítették meg. Az előadáson „A szavakon túl” című műsorukat mutatták be, többek között Babits Mihály, Dicső Zsolt, Jánosi György és Kis Pál István művei is felcsendültek. – A diákok olyan lelkesedéssel fogadták a zenénket, hogy a végén állva tapsoltak. Ez számunkra is felejthetetlen élmény – mondta a zenekarvezető. A nem régen elhunyt Dicső Zsoltról két verssel emlékeztek meg a zenészek.

A rendhagyó irodalomóra azért is volt különleges, mert a diákok számára egy új perspektívát nyújtott arra, hogyan lehet a verseket zenei formában értelmezni. Az esemény egyik fő célja az volt, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek az irodalomhoz, és a zene segítségével új megvilágításban lássák a költészetet. A koncert során nemcsak a már jól ismert szekszárdi alkotók versei hangzottak el, hanem fiatalabb költők művei is, így még szélesebb spektrumban mutathatták be a helyi irodalom gazdagságát.

Hagyomány teremtene a Csobogó Együttes

Babothi-Varga Jenő elmondása szerint az együttes szeretne hagyományt teremteni ebből a koncertből, és terveik között szerepel, hogy minden évben a Zene Világnapja alkalmából egy hasonló műsort adjanak a szekszárdi iskolák diákjai számára. „Az volt a célunk, hogy megmutassuk, milyen sokszínű a szekszárdi irodalom, és hogy a zene segítségével még közelebb hozhatjuk a verseket a fiatalokhoz. A diákok visszajelzései alapján úgy látjuk, hogy ez sikerült is” – mondta a zenekarvezető.

A koncert másik különlegessége az volt, hogy a zenészek tervei szerint a jövőben kizárólag szekszárdi és tolna megyei költők műveire építenék a műsort, ezzel is hangsúlyozva a helyi kulturális értékek fontosságát. „Az idei műsor is szekszárdi alkotók verseire épült, de a következő Költészet Napján tervezett műsorunkban még inkább előtérbe helyezzük a helyi költőket” – árulta el zenekarvezető.

Az esemény sikere után a Csobogó Együttes tagjai azt szeretnék, hogy a a Szekszárdi Tankerületi Központ és a Garay János Gimnáziummal együttműködve a jövőben is szervezhessenek olyan koncerteket, amelyek során a fiatalokat ismertetik meg a költészettel és a zenével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában