vádemelés

2020.08.17. 16:20

Most csalás a vád a már büntetett férfi ellen

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Kisebb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy harminchat éves szekszárdi férfi ellen, akit más bűncselekmények miatt 2014-ben már mint többszörös visszaesőt ítélt el a bíróság. A férfi 2017 júniusában szabadult, amelyet követően vagyon elleni bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekedett, jelenleg is több eljárás van folyamatban ellene. Idén január és március között is állandó anyagi nehézségekkel küzdött, tartozásai keletkeztek.

A vádlott 2020 február közepén egy lottózóban ismerkedett meg egy férfival, a későbbi sértettel, akinek azonnal a bizalmába férkőzött, telefonszámot is cseréltek. Másnap reggel már felhívta a sértettet, majd fel is ment a lakására, ahol szóba hozta, hogy néhány dolgot el tudna adni, amiket a lakásban látott. Végül a fia születésnapjára hivatkozva tortára kért kölcsön pénzt a sértettől, aki adott is neki tizenkétezer forintot. A vádlott a sértettnek azt mondta, hogy egy ismerőse közel kétmillió forinttal tartozik neki, abból már másnap visszaadja a torta árát, de ez nem volt igaz, ahogy az sem, hogy szendvicsezőt üzemeltet a városban, ahonnan szintén tud pénzt hozni.

Közben észrevett a szobában egy arany nyakláncot, és elhatározta, hogy kicsalja a sértettől. Ezért két nap múlva visszament azzal az ürüggyel, hogy a kisfia születésnapjára megvenné tőle a láncot, amit majd csak másnap fizetne ki. Elmentek egy ékszerüzletbe, hogy a lánc minőségéről megbizonyosodjanak, és megállapítsák a vételárat. A sértett ezután a százharmincezer forint értékű láncot és még további kétezer forint kölcsönt átadott a vádlottnak. A következő napokban a vádlott telefonon hamis ígéretekkel áltatta a sértettet, de sem a pénzt, sem a láncot nem adta vissza. Körülbelül egy hét múlva már egyáltalán nem volt elérhető.

A vádlott a sértett tévedésbe ejtésével és tévedésben tartásával összesen száznegyvennégyezer forint kárt okozott, ami nem térült meg. A vádlott a bűncselekményt különös és többszörös visszaesőként követte el. Vele szemben az ügyészség elzárás kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, valamint azt, hogy a bíróság érdemben bírálja el a sértett kártérítési igényét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában