Közélet

2014.03.04. 15:39

Nemcsak magukat, a többieket is veszélyeztetik

A hazai munkavállalóknak a fele sem szokott táppénzre menni, ha megbetegszik, inkább lázasan is dolgoznak, derül ki egy friss felmérésből. Féltik a munkahelyüket, illetve a táppénz jelentős bevételkiesést jelent.

Mauthner Ilona

313_2560.JPG

Fotó: Gal Gabor

Megyénkben is tombol a nátha- és influenzajárvány, a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és a munkahelyeken, irodákban is tüsszögnek, krákognak az emberek. Az utóbbi években ugyanis egyre inkább jellemző lett, hogy egy kis megfázással nem maradnak otthon a dolgozók.
Kovács Vivien Szekszárdon dolgozik egy irodában, mint mondta, elvált, a 9 éves kislányát egyedül neveli, minden fillérre szüksége van. Csak akkor megy táppénzre, ha már járni sem tud. Volt erre példa egy fél évvel ezelőtt, akkor két hetet hiányzott. Tüdőgyulladást kapott, és a gyógyszerek is sokba kerültek. A táppénzes időszakot anyagilag alig tudta kiheverni a család, a megcsappant fizetéséből csak a számlákra futotta, a szüleitől kért kölcsön.

A munkavállalók 57 százaléka soha, 33 százalékuk pedig maximum egy hétre vett ki betegszabadságot. A dolgozók 32 százaléka félti a munkahelyét, 26 százalékuknál pedig nem tudják megoldani a helyettesítést, ezért nem élnek ezzel a lehetőséggel, derült ki a Profession.hu felméréséből. A megkérdezett felső- és középvezetők 58 százaléka helyteleníti, ha beosztottjai betegen mennek be dolgozni, és majdnem minden második kollégát is bosszant, hogy elkaphat egy fertőzést. Minden tizedik válaszadót a táppénz miatti bevételkiesés kényszeríti, hogy ilyenkor is munkába járjon. Betegen legnagyobb arányban a nők dolgoznak, náluk ez az arány 51, míg a férfiaknál csupán 37 százalék.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A vírus okozta megfázás három nap alatt kifeküdhető, de egy bakteriális felülfertőzés hetekre ágynak döntheti az embert
[/caption]

Annak ellenére, hogy a döntéshozók nem szeretnék, hogy a beosztottjaik betegen dolgozzanak, a munkavállalók állítása szerint negyedüknél nem oldható meg a helyettesítés. Egy betegszabadság miatt a fizikai munkát végzők féltik leginkább (48 százalék) az állásukat, míg a vezetőknél ez a szám csak 9 százalék. A megkérdezettek negyede úgy véli, nincs szüksége betegszabadságra, mert akkor is képes ellátni a munkáját, ha nem teljesen egészséges. A közép- és felsővezetők 16 százaléka akkor sem adná át a feladatait, ha erre lenne lehetősége, mert nem bízik meg másban. Néhány szerencsésebb munkavállaló távmunkában otthonról is tud dolgozni, ezt azonban a válaszadók csupán 27 százaléka látja lehetőségnek.

Megnő a bakteriális felülfertőződés veszélye

Egy egészséges ember immunrendszere 3-4 nap alatt képes megküzdeni egy vírussal, ehhez viszont pihenésre, otthoni, zárt, stresszmentes környezetre van szükség, mondta dr. Balogh Adrienne szekszárdi háziorvos. Az utazás a munkahelyre vagy az ottani teljesítménykényszer nehezíti a gyógyulást. Ha az immunrendszer legyengül, akkor megnő a bakteriális felülfertőzés  veszélye, amiből könnyen lehet tüdőgyulladás vagy olyan betegség, mely ráhúzódhat a szívre vagy a vesékre. A bakteriális fertőzés pedig akár 2-3 hétre is ágynak döntheti az embert. Elsősorban tehát saját magának árt, aki úgy dönt, hogy betegen is elmegy dolgozni. Ugyanakkor ilyenkor a kollégákra sincs tekintettel, hiszen potenciálisan veszélybe sodorja őket azzal, hogy teleszórja vírussal a munkahelyét, mondta a háziorvos. A gyakori kézmosás, a közös használatú billentyűk, kilincsek fertőtlenítése ugyan segíthet megakadályozni a vírus terjedését, de ezek nem egyszerűen kivitelezhető megoldások.

Elhúzódó köhögés

A szervezetnek 3-4 nap kell ahhoz, hogy leküzdjön egy vírust, nagyjából ennyi ideig üríti a kórokozókat a beteg. Ezt követően már mehet közösségbe, kivéve, ha lázas. Dr. Balogh Adrienne szerint, a makacs köhögés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a beteg fertőz. A köhögés a betegség után általában elhúzódik, mert a légutakat borító csillószőrök ingerlékenyebbek lesznek, és már a párás körülmények megváltozása, vagy a poros levegő is köhögést válthat ki. Ennek enyhítésére azonban jól szolgálnak a különböző gyógycukorkák is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!