Közélet

2013.05.03. 18:53

Ők is a hétköznapok hősei

Címkék#Szekszárd

Táncolnak, festenek, nevetnek és éreznek a sérült emberek is, csakúgy, mint mi. Ez volt az egyik fő üzenete a tegnapi Esélyegyenlőségi napnak, amelyet a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesülete és a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közösen szervezett.

TEOL/Molnár Ágnes

Fotó:

– Minden tiszteletem az alkotóké, ezeké a hétköznapi hősöké, akiknek a lelki kitárulkozását mutatják a falon látható gyönyörű alkotások – méltatta a kiállítókat Jantnerné dr. Oszvald Ágnes, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője. Kiemelte, a tárlat üzenete, hogy a sérült emberek is éppoly tettre készek, mint mi, csak egy kis segítséget igényelnek. Majd hozzátette, reményei szerint a művészetük megismerése hozzájárul az ő megismerésükhöz, egyben társadalmi elfogadásukhoz. Mindent megtett ennek érdekében a Fogyatékosok Nappali Intézményének Tánccsoportja is, akik szívszorító zenei aláfestés mellett adták elő szép és megható táncukat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Alig fért be az önkéntes ház termébe a sok résztvevő, érdeklődő (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]A rendezvény egyik vendége volt a dunaföldvári Sáfárné Mády Gabriella is, aki lapunknak elmesélte, a Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően jutott el ide, máshogy nem is lett volna rá lehetősége. A hölgy hosszú évek óta bottal, illetve háromkerekű mozgássérült autóval jár, ám a közlekedés még így is nehéz a számára, hiszen buszozni nem tud. Szerencsére a helyi szervezetnek köszönhetően minden szükséges helyre eljut. Sajnálatát fejezte ki azonban, hogy a dunaföldvári könyvtár szolgáltatásait sem ő, sem sok más társa nem tudja igénybe venni, mivel nincs lift. Gabriella köszönetét fejezte ki a rendezvény szervezőinek, amiért lehetővé tették, hogy az ő képei is ki lehessenek állítva.

Az Esélyegyenlőségi Napon dr. Schall Norbert, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Tolna Megyei referense hangsúlyozta, szerdánként bárki felkeresheti panaszával, kérdéseivel az esélyek házában. Kitért arra is, ebben az évben több határidőt is be kell tartaniuk a szolgáltatóknak, intézményeknek, májusra például már a busz-, illetve a vonatközlekedésnek is akadálymentesnek kell lennie, illetve az év végére az intézményeknek és a munkaadóknak is olyan körülményeket kell teremteniük a mozgáskorlátozottak számára, hogy könnyen bejuthassanak, elintézhessék ügyeiket.

Kiemelte továbbá, senki nem részesülhet hátrányos megkülönböztetésben csak azért, mert fogyatékkal él. Akinek az érdekei sérülnek, az egy éven belül jelezheti azt az egyenlő bánásmód hatóság, de a bíróság felé is, az intézmények tekintetében pedig akár az építésügyi felügyelethez is lehet fordulni. Dr. Schall Norbert ismertetett továbbá több olyan esetet is, melyek során a panaszt benyújtó ügyét bíróságon tárgyalták, és a sértettet kártalanították.

TEOL/Molnár Ágnes Alig fért be az önkéntes ház termébe a sok résztvevő, érdeklődő (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!