Jegyzet

2023.11.05. 15:59

Lenne mit tanulnunk arcberendezés-ügyben

A magányosan kószáló macska – szemben a közösségi érzésekkel viseltető kutyával – örök rejtély marad.

Szeri Árpád

A macskáknak kétszázhetvenhat arckifejezésük létezik.

Forrás: Shutterstock

Egyes tulajdonságaival, képességeivel nemcsak a derék ebet, hanem magát a természet urát, az embert is könnyedén lekörözi. Egy friss kutatás alapján közölt tanulmányból ugyanis kiderül, hogy míg a kutyáknak huszonhét, az embereknek negyvennégy, addig doromboló házi kedvenceinknek nem kevesebb, mint kétszázhetvenhat arckifejezésük van.

Érdemes tehát felülvizsgálnunk azt a jellegzetes és majdhogynem rögzült képet, mely kizárólag alamuszi ábrázattal ruházza fel ezeket az egerésző négylábúakat. S van itt még valami: tetszik vagy sem, lenne mit tanulnunk arcberendezés-ügyben a macskáktól, ha erre egyáltalán képesek lennénk. De a helyzet az, hogy korlátaink miatt valószínűleg nem lennénk rá képesek és ennek tudomásul vételéhez legfeljebb jó képet vághatunk. Ez talán még menne nekünk, bár manapság már ez sem mindig könnyű feladat...

A bennünket, embereket érintő gondoktól – úgy, mint például napi bevásárlástól, avagy bankkölcsön törlesztéstől – mentes macskák tehát továbbra is kiteljesíthetik magukat saját arckifejezés világukban. Tehetik ezt olyan hihetetlen átváltozást, lény átalakulást elérve, ami módfelett meglepheti a gazdikat, illetve közülük a felületesebb, naivabb állattartókat. Egy ilyen gazda panasz nemrég hozzánk is eljutott, íme: „Állatorvoshoz vittem a kutyámat. Akkor tudtam meg, hogy macska.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában