Teol.hu videó

2024.06.26. 07:00

Indul a visszaváltás: a borászoknak még bonyolultabb (videó)

Közeledik július 1-e, vagyis az új üveg és, pet palack visszaváltási rendszerének (DRS) kötelező bevezetésének ideje. Megkérdeztük a szekszárdi borászokat, felkészültek-e már az új rendszerre.

Mauthner Ilona
boros palck_Mk_0011
A Mészáros pincészetben sok idegeskedés, kapkodás előzte meg azt, hogy időben felkészültek a visszaváltási rendszerre. Fotó: Makovics Kornél

Két új fogalmat kellett megtanulni

Az új hulladékgazdálkodási szabályok a tavalyi évben két új fogalmat vezettek be. Az egyik a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), amely már hatályban van, és a legtöbb csomagolást érinti. Hosszabb távon, a gyakorlatban az EPR a környezetvédelmi termékdíjat fogja teljesen kiváltani. Az EPR rendszerbe gyakorlatilag minden első forgalomba hozónak be kell regisztrálnia a MOHU oldalán. Az EPR rendszerben már eddig is keletkezett adatszolgáltatási, bevallási és befizetési kötelezettsége minden gyártónak.

Júliustól: kötelező visszaváltási rendszer

A másik új fogalom a kötelező visszaváltási rendszer (DRS). Ez idén, január 1-től van hatályban azzal, hogy június 30-ig alkalmazására a jogalkotó lehetőséget biztosít minden gyártónak. Kötelezettséget majd  július 1-től fog jelenteni. Ekkortól – néhány kivételtől eltekintve – forgalomba hozni a DRS kötelezettség alá tartozó csomagolást csak a MOHU internetes felületén kezdeményezett és sikeresen lezárt DRS regisztráció és a csomagolás auditja után lehet. 

A regisztráció hossza negyvenöt nap

A kötelezettség azt jelenti, hogy első alkalommal forgalomba hozni borászati terméket ezen időpontot követően csak a DRS-ben auditált csomagolóanyagban lehet, amennyiben a csomagolás DRS kötelezett, azaz 0,1-3 liter közötti űrtartalmú, egyszer használatos műanyag, fém illetve alumínium anyagú és nem tejtermék tárolására szolgál. Nem tartozik tehát a DRS rendszerbe a többutas csomagolás. Azt továbbra is a kiskereskedelmi egységek gyűjtik vissza a termék forgalmazója számára. A többutas csomagolóanyagokat a MOHU nem kezeli.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a fenti szabályozás további módosítások nélkül fog hatályba lépni. Ez azt jelenti, hogy a zökkenőmentes forgalmazás érdekében minden bortermelőnek – aki még ezt nem tette meg – el kell kezdenie a DRS rendszerben történő regisztrációt. A regisztráció hossza negyvenöt nap. 

Nem kötelezett a DRS regisztrációra az a borászat, amelynek – valamennyi italcsomagolását figyelembe véve – a tavalyi évben forgalomba hozott összmennyisége nem éri el az ötezer darabot.

A vonalkód alapján váltják vissza az üveget

Mészáros Péter szekszárdi borász szerint, azzal szinte mindenki egyetért, hogy védeni kell a környezetet és ezért tenni is kell, de ahogy ezt a MOHU kivitelezte, azzal nem mindenben értenek egyet. A termékek bevizsgálása nagyon lassan ment, van ami még most is folyamatban van. 

Pedig időben elkezdték a felkészülést az átállásra, mondta Mészáros Péter, sokszor nyomoztak, hogy hol, mikor, mit kell megtenniük, nagyon sok munkát belefektettek. Volt idegeskedés, kapkodás, sok pénzt fizettek ki azért szakembereknek, hogy működjön az átállás. Végre megkapták a logókat, amit rá kell tenni az üvegekre, pet palackokra, és emiatt kaptak vonalkódot, ami alapján veszik vissza a váltónál az üveget vagy a pet palackot.

Több borász még csak most tájékozódik

Több bortermelőt is megkérdeztünk a témával kapcsolatban. Volt aki még csak pár napja vette komolyan, hogy nem lehet tovább várni, át kell állnia az új rendszerre, de a többség igyekezett felkészülni a váltásra. Aki időben cselekedett, az igazságtalannak érzi azt, hogy a lusták kaptak még a hatóságtól újabb haladékot az ellenőrzések előtt. Ugyanakkor többen azt is szóvá tették, hogy a tapasztalatuk az, hogy a fogyasztók egyáltalán nem tájékozottak a visszaváltási rendszerrel kapcsolatban. Sőt, a kereskedők nagy része sem tudja, hogy mi lesz majd a feladatuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!