Csalás

2024.09.04. 08:00

Kámforrá vált egy tolnai nő ötmillió forintja

Megcsapolták egy tolnai asszony bankszámláját. Az ismeretlen csalók egy pénzintézet és a rendőrség alkalmazottjának adták ki magukat – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon.

Teol.hu

Az asszonyt – aki a napokban tett feljelentést – előbb egy magát banki alkalmazottnak kiadó férfi, majd nyomozóként bemutatkozó női társa hívta fel. A férfi azt mondta neki a telefonban, hogy ismeretlenek három alkalommal akartak alkalmanként 90 ezer forintot elutalni a számlájáról, de a rendőrséggel már a tettes nyomában vannak. Az ismeretlen ezt követően – mondván, hogy ne váljon ismét áldozattá – letöltette a nővel a Supremo Mobile Assist nevű alkalmazást. Azt is kérte tőle, hogy míg fut a telepítés, addig  fordítsa telefonját képernyővel lefelé. 

bankkartya, laptop, csalas
Csak a csalók kérik el telefonon személyes, illetve bankkártyaadataikat. Illusztráció: Getty Images

A folyamat időigényes volt, közel három órán át tartott. Mire – a gyanús hívások és utasítások miatt – a nő észbe kapott már késő volt, az egyik bankszámlájáról közel 5 millió forint tűnt el. 

Csalók kérik az adataikat, rendőrök, pénzintézetek nem

A rendőrség ismételten felhívja a figyelmet, mindenki legyen nagyon óvatos és egészségesen gyanakvó a pénzügyeivel kapcsolatos hívásoknál, üzeneteknél. Sem a pénzintézetek, sem a rendőrség szakemberei nem kérik a polgároktól, hogy eszközeikre távoli elérést biztosító programot telepítsenek – hangsúlyozták. Ugyancsak kiemelték, senki ne adja ki ismeretleneknek a személyes-, banki- és bankkártyaadataikat, biztonsági kódjaikat!

Az online csalásokkal kapcsolatban a kiberpajzs.hu oldalon további hasznos információkat találhatnak. Tolna vármegyében a [email protected] címen várja kérdéseiket a rendőrség munkatársa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában