Hajdan

2023.09.10. 17:00

Rekordhozamot ért el a megye a kalászosokkal

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW archív

35 ÉVE rekordhozamot ért el a megye a kalászosokkal. A hírt a Tolna Megyei Népújság 1988. szeptember 14-i száma közölte. „Tolna megye 64 714 hektáron termelt kalászost az 1988-as évben, amelyből az őszi árpa 9194 hektárt, az őszi búza 55 520 hektárt tett ki. A termesztés szempontját tekintve rendkívüli időjárási körülmények nem befolyásolták a hozamok alakulását. Túlnyomórészt átlagos időjárási körülmények között, a szokásosnál kevesebb csapadék mellett érték el a megye gazdaságai a hektáronkénti 6294 kilogrammos termésátlagot, amely minden eddigi eredményt felülmúlt.” 

35 ÉVE Magyarországon tartotta 72. közgyűlését a Tejgazdasági Világszövetség. „A több napos rendezvény egyik programjaként” – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1988. szeptember 16-i száma – „Szekszárdra, a Tejipari Vállalathoz látogatott a közgyűlésen résztvevőknek egy százhúsz tagú csoportja. A vendégeket Bucsi Elek, a vállalat igazgatója fogadta, és szóbeli kiegészítést fűzött ahhoz a több nyelven nyomtatott tájékoztatóhoz, amit a vállalatról a delegáció tagjai kézhez kaptak. Az üzem termékeit is fölszolgáltak kóstolóként, majd magát az üzemet, a gyártási technológiát mutatták meg a látogatóknak, akiknek szekszárdi programja a kora délutáni órákban ért véget.”

35 ÉVE bevonult a csúcstechnológia a tamási Ta-Lux Kisszövetkezetbe – adott hírt a fejlesztésről a Tolna Megyei Népújság 1988. szeptember 13-i száma. A cég ugyanis egy japán szikraforgácsoló gépet vásárol lízingben. „A közel húszmillió forintba került, számitógép vezérlésű, világszínvonalú berendezés legfőbb erénye, hogy hőmérsékletváltoztatás nélkül munkálja meg a fémeket, s így olyan precíz kivágási műveletek végezhetők vele, amelyek a gyorsprésekhez nélkülözhetetlenek. A nagy teljesítményű gép maximális kihasználása érdekében a szövetkezet mintegy 12-13 millió forint értékben bérmunkát is vállal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában