Hajdan

2024.07.28. 16:30

Szörnyethalt, amikor elgázolta a vonat

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

130 ÉVE Drága föld. A nagymányoki kőszénbánya-társulat telefon összeköttetést óhajt létesíteni Szászvár-Máza vasútállomással, mely a termelt szén tovább szállítását eszközli, mellyel ennélfogva folytonos összeköttetésben áll. A telefon összeköttetés felállítására a kereskedelmi minisztérium engedélye is megérkezett, csak az oszlopok felállítása volt még hátra. Itt jön aztán a bökkenő. Mikor ugyanis a szénbánya-társulat az egyes gazdákkal alkudozásba lépett, a póznák felállításához szükséges, alig egy négyszög arasznyi föld-terület átengedése iránt, ezek különösen pedig a váraljaiak a szükséges területecskéért nem kevesebbet, mint öt forintot követeltek. A társulat kiküldöttje czélzást tett arra, hogy kisajátítás esetén még az általa felajánlott 45 krajczárnál is kevesebbet fognak kapni; mire a váraljai bíró igy felelt: „Csak hadd vegyék el, de önmagunk 5 frton alól nem adjuk”. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 22.)

130 ÉVE Vasúti szerencsétlenség Uj-Dombóvárott. Fetter Géza vasúti kocsi-rendező saját vigyázatlansága folytán Uj-Dombóvár állomáson egyik váltónál a berobogó vonat által elgázoltatott s szörnyet halt. A helytelen váltóállítás következtében egy kocsi ki is sikamlott. A vizsgálatot azonnal megindították s a forgalmi főnökség kiküldöttei már Dombóvárra érkeztek. A szerencsétlenül járt kocsirendező állítólag a váltónál aludt, azonban lámpát mellette nem találtak s a személyzet által csak akkor vétetett észre, midőn a mozdony és a postát szállító kocsi rajta áthaladt. Özvegye és három kiskorú árvája siratja. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 22.)

130 ÉVE Tüzesetek. Nagy tűz pusztított Dunaföldvárott. A külsőbölcskei-utczában gyúlt Petrovics István fuvaros háza és a szomszédos négy nádfedelű házzal egyetemben néhány percz alatt leégett. Hogy nagyobb veszedelem nem történt, az a gyorsan helyszínen termett tűzoltóságnak köszönhető. A kár jelentékeny, mert a padlásokon nagy mennyiségű gabona és ruhanemű volt. Sebesültje is van tűznek, amennyiben Dubicz János gazda házának mentési munkálatai közben számos égési sebet kapott. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 22.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában