Hajdan

2024.08.26. 08:55

Négyszer hátba és nyakon is szúrta késsel áldozatát a merénylő

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

120 ÉVE Merénylet az utczán. Szent István napján, midőn a hívek a szekszárd-belvárosi rk. templomból mise után nagy tömegben hazafelé siettek, Bóvári János szekszárdi polgárlegény a Garay-téren a tömegben haladó Szabó Ferencz Sághi családos gazda ellen merényletet követett el. A gaz merénylő a békében haladó embert hátulról támadta meg az előre elkészített késsel és azt négyszer a hátába és a nyakába vágta. A merénylő erre elmenekült, a szerencsétlen embert pedig félholtan vitték lakására. A most már hűvösre került merénylő tettét boszúból követte el, mivel Szabó kérdőre merte őt vonni azért, mert a napokban a villáját kocsijával eltörette. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. augusztus 25.)

120 ÉVE Lövöldöző suhanczok. Decsen két suhancz: Oláh Pál és Paprika Karoly csupa kedvtelésből revolverrel az utczán rálőttek az egy csoportban beszélgető Karácsony István, Lukács Pál és Szűcs József decsi lakosokra. Szerencsére a golyók csak a beszélgetők csizmáit érintették és igy nagyobb baj nem történt. A csendőrök a lövöldöző suhanczoktól  a revolvereket elkobozták és feljelentették őket a szekszárdi kir. ügyészségnek. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. augusztus 25.)

120 ÉVE Nagy tüzeset Bátán. Veszedelmes tűz pusztított folyó hó 19-én Báta községben, mely Szabó János, Csapó János Tóth Ferencz, Csankó János és Szávits János házait és melléképületeit, valamint sok gabonát, gazdasági eszközöket, takarmányt, sertést és baromfit hamvasztott el. A tűznél veszélyesen összeégett Pálfy János és özv. Fazekas Terézia 75 éves asszony. A tűz, mely d. u. 3 órakor Csankó János házában ütött ki, abból származott, hogy Csankó Jánosnak 6 éves fia czigarettára akart gyújtani és az égő gyufát a ház folyosóján levő kenderbe dobta, mitől az természetesen lobbot vetett és így a nagy szárazságban csakhamar elterjedt a tűz. A kár meghaladja a 7000 koronát. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. augusztus 25.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában