Jegyzet

3 órája

Kellemetlen vásárlási élmények

A bevásárlóközpontok világa sokak számára a bőség zavarával kecsegtet, olyan érzés, mintha egy tejjel-mézzel folyó Kánaánban járnánk. Minden színes, minden csillog, minden elérhető. De ez a varázs néha elillan, amikor szembesülünk mások nem éppen kulturált viselkedésével. Ki ne bosszankodott volna már egy-egy kellemetlen vásárlási élmény során?

Bencze Péter

A kép illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az egyik legnagyobb zavaró tényező számomra, amikor valaki gond nélkül összefogdossa az élelmiszereket. Mintha otthon lenne, körbetapogatja a zsemlét, a gyümölcsöket, mindent. Előttem van, ahogy a kenyér ropogós héját alaposan megnyomogatják, mintha ettől könnyebben eldöntenék, hogy megveszik-e. Ugyanilyen frusztráló az is, amikor valaki a kasszánál, sorban állva jön rá, hogy elfelejtett valamit. Sietve elszalad, de közben percekig várakoztatja a többieket.

Az apró bosszúságok listája itt még nem ér véget: a termékek kóstolgatása, a szőlőből vagy eperből csipegetés, a kifli megrágcsálása mind-mind olyan jelenetek, amelyektől a vásárlás néha inkább rémálommá válik.

Az ilyen szituációk eszünkbe juttatják, hogy mennyire különbözőek vagyunk. Egy ember jellemét sok apróság határozza meg. Mielőtt azonban ítélkeznénk, talán érdemes belegondolni: lehet, hogy másoknak ezek a dolgok természetesek. És bár sok mindenen bosszankodhatunk, talán érdemes elengedni, amit nem tudunk megváltoztatni – hiszen illemtan könyvet úgysem ajándékozunk senkinek, nem igaz?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában